Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz svinja
  • 15.05.2014. 14:30

Hrvatskoj omogućen izvoz živih svinja u Austriju!

Uz novootvorenu mogućnost izvoza u Austriju, iz Hrvatske je u proteklim mjesecima izvezen veći broj svinja i u druge EU članice (koje ne zahtijevaju dodatne garancija po pitanju bolesti Aujeszkoga) – Mađarsku, Rumunjsku, Italiju i Srbiju.

Foto: depositphotos.com
  • 424
  • 62
  • 0

Provedba sustavnih mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga, započetih u dogovoru s uzgajivačima svinja koncem 2013. godine, ostvarila je i očekivane rezultate, predviđene u početnoj fazi provedbe mjera, odnosno mogućnost stavljanja živih svinja u promet radi upućivanja na klanje i na tržište onih EU članica koje zahtijevaju dodatne garancije u odnosu na bolest Aujeszkoga. Za hrvatske uzgajivače značajna je činjenica da je, uz suglasnost i odobrenje Europske Komisije, i nadležno tijelo Republike Austrije u travnju ove godine dodatno dostavilo pozitivno mišljenje na hrvatski nacionalni program te je na taj način i službeno omogućen izvoz živih svinja na zahtjevno austrijsko tržište, a prve pošiljke hrvatskih svinja odaslane su u austrijske klaonice početkom svibnja.

Uz novootvorenu mogućnost izvoza u Austriju, iz Hrvatske je u proteklim mjesecima izvezen veći broj svinja i u druge EU članice (koje ne zahtijevaju dodatne garancija po pitanju bolesti Aujeszkoga) - Mađarsku, Rumunjsku i Italiju. Svinje se također redovito izvoze i u susjednu Srbiju. Provedba mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti Aujeszkoga nastavit će se i u narednom razdoblju, od 2015. godine na području čitave Hrvatske, s konačnim ciljem ostvarivanja statusa zemlje službeno slobodne od ove bolesti, što će dodatno smanjiti troškove proizvođačima, uslijed mogućnosti ukidanja prometnih ograničenja i obveza laboratorijskih pretraživanja prije prometa životinja u međunarodnom prometu, ali jednako tako i u prometu živih svinja unutar Hrvatske. Omogućavanjem izvoza živih svinja u Austriju uspješno je ostvaren ključni cilj početne faza provedbe programa, na način i u roku najavljenom od strane Ministarstva koncem prošle godine.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Tržište Prometna ograničenja Mađarska Rumunjska Italija Srbija Prometna ograničenja Laboratorijska pretraživanja Bolest Aujeszkog Austrijsko tržište Izvoz svinja Klanje svinja Iskorjenjivanje bolesti Sustav kontrole


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."