Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biosigurnost životinja
  • 20.05.2016. 08:30

Biosigurnost za sretnije životinje, ali i farmere

Poboljšana biosigurnost ima za cilj očuvanje i poboljšanje zdravlja životinja.

Foto: pixabay.com
  • 1.051
  • 51
  • 0

Zdravlje i dobrobit životinja su ključni u uspješnom gospodarenju stokom. Poboljšana biosigurnost ima za cilj očuvanje i poboljšanje zdravlja životinja.

Biosigurnosne mjere su bazirane na izbjegavanju direktnog i indirektnog kontakta između grupa životinja te smanjenja mogućnosti infekcije. Jeroen Dewulf, stručnjak za biosigurnost objašnjava "to dovodi do boljeg zdravlja i produkcijskih performansi, manje lijekova i bolje cijene za proizvode. Biosigurnosne mjere su ključne za svaki životinjski zdravstveni program".

Zdrave životinje, manje lijekova i bolja cijena kroz biosigurnost

Biosigurnost na razini stada podijeljena je na vanjsku i unutarnju. Vanjska biosigurnost odnosi se sa mjere koje imaju cilj spriječiti unos bolesti u krdo.

Ono što je važno da treba imati siguran i provjeren izvor životinja i da se zna što se kupuje. Prije pridruživanja stadu, životinje trebaju biti u karanteni. Gdje je to moguće, za perad i svinje, važno je imati ispravan pristup.

Unutarnja biosigurnost set je mjera koje se koriste za sprečavanje širenja bolesti u krdu. Pravilno razdvajanje vrsta ili kategorija životinja je korisno, a upravljanje bolesnim životinjama je važno za izbjegavanje zaraze drugih životinja.

Inovacije u poboljšanju biosigurnosti

80 stručnjaka iz 23 EU zemlje skupilo se kako bi razmijenili iskustva i praksu te donijeli preporuke u inovaciji i poboljšanju biosigurnosti kod peradi, goveda i svinja.

Preporuke uključuju lako primjenjive mjere poput odvajanja farme na čisti i prljavi dio. Za stoku je važno odvojiti jedinke različite dobi, a vozila bi generalno trebala biti očišćena i dezinficirana prije ulaska na farmu.

Kako je na farmama često mnogo posla, farmeri često zaboravljaju na mjere sigurnosti. Tako je Sveučilište Ghent u Belgiji razvilo online sustav bodovanja u obliku upitnika koji pomaže farmerima da obrate više pozornosti na mjere kojima se koriste kako bi poboljšali sigurnost životinja, što se čini i kroz zajedničke inicijative.

Španjolski svinjogojski sektor na zabrinjavajućoj razini

U španjolskom svinjogojskom sektoru biosigurnost je na zabrinjavajućoj razini. Kontrola populacije glodavaca iznimno je važna, jedan štakor može kontaminirati 10x više hranjiva nego pojede, a prenosi i 45 bolesti uključujući salmonelozu i svinjsku dizenteriju. Španjolski farmeri su razvili posebnu napravu koja privlači glodavce netoksičnim mamcem i zarobi ih kada ga pokušaju pojesti. Tako nema mogućnosti slučajnog trovanja, a nema ni leševa.

Prvo je testiran na svinjogojsko-istraživačkoj farmi u Segoviji, sa dobrim rezultatima. Ovo je dovelo do povećane biosigurnosti, a do kraja 2014., 59 farmi sudjelovalo je u programu, a ulovljeno je više od 70 tisuća štakora. To je rezultiralo zdravim svinjama, smanjenom uporabom lijekova i dobrim cijenama te naposljetku sretnim farmerima.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Biosigurnost životinja Virusi Dezinfekcija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]