Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvorište bake Katice
  • 25.10.2016. 07:30

Stara seoska dvorišta, šansa za obiteljski turizam

Dvorište bake Katice u Kopačevu jedva je primilo zainteresirane za, još uvijek, nesvakidašnji vid obiteljskog turizma.

  • 2.791
  • 350
  • 0

Stara baranjska dvorišta polako oživljavaju. Posljednje u nizu je "Dvorište bake Katice" koje je jedva primilo zainteresirane za, još uvijek, nesvakidašnji vid obiteljskog turizma.

Naime, članovi Udruge EKOTUR i Privilegium, u dvorište 85-godišnje Katarine Gunziman u selu Kopačevu, uz Park prirode Kopački rit, donijeli su stotine bundeva, koje su roditelji s djecom kreativno izdubili i nosili kući.

Stotine bundeva čekalo je znatiželjnike koji su ih izdubili i nosili kući

Brojne znatiželjnike koji su mogli osjetiti dašak nekih davnih vremena, dočekali su i s toplim napitcima, a moglo se i na vatri - nasred dvorišta, ispeći slaninu.

Doživljaj seoske sredine

"Nikad nisam jela tako pečenu slaninu. Super sam je ispekla, baš je fino", smiješeći se ispričala nam je sedmogodišnjakinja koja je, baš kao i drugi posjetitelji, u seosko dvorište pohrlila s roditeljima iz obližnjeg Osijeka. Gostiju je, osim iz obližnjih gradova i sela, bilo i iz Siska i Zagreba te iz Mađarske.

Osim doživljaja seoske sredine - zemljane kuće, bunara, ljute paprike koja se suši, psa čuvara koji sve mirno promatra, za djecu su organizirane i igre, radionice, ali i lutkarske predstave.

Nekoć davno, prisjetila se i baka Katica, nisu se kupovale igračke već su ih djeca sama izrađivala od materijala s kojima su bili okruženi. Tako su i današnji klinci, u "Iskrinoj kreativnoj radionici" dobili priliku izraditi ih od divljeg kestena, lješnjaka, češera, kukuruzovine. Ponešto dodatno naučiti mogli su i u Aninoj seoskoj školi.

Ispeći se mogla i slanina na vatri

Zadovoljni odjekom bili su i organizatori. "Potencijala za ovakav, nekakav oblik obiteljskog turizma ovdje ima jako puno. Mislim da je ovo dobar način da to prepozna i turistički sektor", rekao je Ivan Kristijan Majić.

U međuvremenu, oni idu dalje. Za svetog Nikolu će u jednom drugom dvorištu u Kopačevu organizirati razne dječje radionice, predstavu, isto tako bit će kuhanog vina i zanimljivosti za odrasle. "Od proljeća ćemo aktivno početi uključivati i ostala sela na području Baranje tako da će tijekom vikenda od proljeća kada malo zatopli svi zainteresirani moći odlaziti do starih seoskih dvorišta", rekla nam je organizatorica Edita Kalajdžić.

Ulaz u dvorište naplaćivan je 10 kuna za odrasle (djeca besplatno), a dodatno se mogla kupiti kava, čaj, vino, prirodni sok od šipka i bazge, domaći pekmez, slanina (za ispeći). Dvorište bake Katice nije i jedino koje je u malom selu Kopačevu otvorilo svoja vrata i udahnulo dah nekog prošlog vremena. Već nekoliko godina turiste ondje prima Vunica - vunena kućica.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dvorište bake Katice Obiteljski turizam Kopačevo Baranja Bundeva Stara seoska dvorišta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]