Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoska žena
  • 16.10.2014. 08:30

Žena kuću drži - a drži i selo!

Gospodarstvo Jurić posjeduje suvremenu farmu s 48 muznih krava, dva konja, više svinja i ovaca i obrađuju oko 34 hektara zemlje. A cijelo domaćinstvo drži najuzoritija seoska žena Hrvatske!

Foto: bjelovar.info
  • 215
  • 30
  • 0

Žena kuću drži, ali i imanje, čudim se kako sve stignu uraditi. Vrijedne ruke puno znače, uredna kuća također, a razumijevanje i podrška još i više. Društvo od seljaka radi proizvođače, a na taj se način gubi mnogo toga, gubi se tradicija. Žene na selu su sve manje seljanke, a seljaci sve manje seljaci - poljoprivrednici, jer puno toga što su nekada proizvodili sada kupuju. Prekrasno je vidjeti da se održavaju ovakvi izbori, da su tradicija i da još uvijek te vrijedne žene lijepo i izgledaju.

Bravo!, napisao je čitatelj Ivo u komentaru teksta koji sam u travnju napisao, a povod mu je bio izbor najuzornije žene u Vukovarsko-srijemskoj županiji na kojem je titulu pobjednice odnijela Elzabeta Jelić iz Bošnjaka, dok joj je prva pratilja bila Ivana Jurić iz Đurića. I kao da toj 32-godišnjoj komercijalistici mjesto prve pratilje nije bilo dovoljno, Ivana Jurić iz malog posavskog sela Đurići, toliko spominjanog proteklih mjesci zbog ugroženosti od nabujalnih savskih voda, pobijedila je proteklih dana na izboru za najuzorniju seosku ženu Hrvatske, održanom u Ivanskoj nedaleko Bjelovara.

Kada će se povećati cijena mlijeka?

Simpatije cijele dvorane je zadobila kada se s pozornice obratila jednom od saborskih zastupnika nazočnih natjecanju.

"Kada mi možete obećati da će doći do povećanja cijene mlijeka, ali nemojte mi lagati jer ćete dobiti ječmenac budući da sam trudnica", rekla je Jurić i izazvala ovacije u dvorani, ali očito i simpatije ocjenjivačkog suda.

To je majka četvero djece i zajedno sa svojom brojnom obitelji bavi se poljoprivredom. Gospodarstvo Jurić posjeduje suvremenu farmu s 48 muznih krava, dva konja, više svinja i ovaca i obrađuju oko 34 hektara zemlje. Osim brige za obitelj i rada na farmi, Ivana Jurić je i društveno aktivna. S mužem Marijanom članica je lokalnog KUD-a Đenka, piše tekstove za igrokaze, članica je Konjogojske udruge Tromeđa, bavi se izradom ručnog rada te sudjeluje u humanitarnim i drugim aktivnostima.

"Moj dan počinje oko pola šest ujutro. S mužem idem na farmu gdje hranimo krave i obavljamo sve potrebno oko njih", opisuje početak svog radnog dana najuzornija hrvatska seoska žena, dodajući kako joj dan počesto zna biti prekratak za sve ono što bi trebala obaviti, a to pored brige o obiteljskom gospodarstvu podrazumijeva i brigu o domaćinstvu, djeci i mužu. Ipak, kako ističe, nikada ne bi mjenjala selo za grad i sve udobnosti koje nosi gradski život.

"Lijepo nam je na selu. Život u prirodi je nedoknadiv. Grad nam to nikada ne bi mogao ponuditi", zaključuje Ivana Jurić s kojom se ponose svi mještani Đurića, smještenog duboko u Cvelferiji, među polja i šume. Mjesta samozatajnih, ali vrijednih poljoprivrednih proizvođača kao što je Ivana Jurić, za koje se rijetko kada čuje, ali koji se ne daju i svakoga dana započinju novu bitku u borbi za vlastitu opstojnost.

I pritom im nije bitno tko se nalazi s druge strane bojišnice. Bila to nabujala i podivljala Sava, spori državni aparat i neučinkovita administracija ili uobičajeni svakodnevni problemi, takvi ljudi uvijek pružaju otpor svemu lošemu, boreći se za sebe, svoju obitelj i gospodarstvo, ali i za sve nas. A još ako ste slučajno u cijeloj priči žena, onda je vaša borba još značajnija. A šanse da će vam to netko doista i priznati, male su. A trebale bi biti ogromne jer seoskim ženama život je sve, samo ne lagan. Ovdje dakako mislim na žene poput Ivane Jurić, neumanjujući ničij značaj, koje ne samo da drže pod kontrolom domaćinstvo, nego stignu i u štalu, i na njivu, i kod kokoši, i kod svinja. Svaka im čast.

Foto: bjelovar.info


Tagovi

Stočarstvo Poljoprivreda Svinje Selo Gospodarstvo Krave Svinje Konji Ovce Vukovarsko-srijemska županija Najuzornija žena Titula Seoska žena Seosko gospodarstvo


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚