Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručna konferencija
  • 10.10.2015. 13:30

Prvi stručni skup o proizvodnji povrća

Od 18. do 20. studenog 2015., u Opatiji će se održati 1. stručni seminar za proizvođače povrća u Hrvatskoj.

Foto: depsoitphotos.com, JimFilm
  • 269
  • 20
  • 0

Od 18. do 20. studenog 2015., u Opatiji će se održati 1. stručni seminar za proizvođače povrća u Hrvatskoj.

Organizator ovog skupa je Gospodarski list, najstariji i najpopularniji hrvatski stručni časopis s područja poljoprivredne struke koji postoji od 1842. godine.

Značaj proizvodnje povrća

Uvidjevši značaj proizvodnje povrća, kao važne gospodarske djelatnosti hrvatske poljoprivrede, posebice ako se u obzir uzmu iznimno povoljni agroekološki uvjeti za proizvodnju većine povrćarskih kultura u Hrvatskoj i perspektiva velikog, ali i zahtjevnog europskog tržišta, organizirat će se stručno savjetovanje za proizvođače povrća u Hrvatskoj. Pored Gospodarskog lista u organizaciji sudjeluju i brojni stručni i znanstveni subjekti: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Savjetodavna služba i mnogi drugi.

Problem uvoza

Kao posljedica nekonkurentnosti, ne samo u povrćarskom sektoru proizvodnje, javio se problem uvoza poljoprivrednih proizvoda, između ostalog i gotovo svih vrsta povrća, koji zbog lošije kakvoće uvezenog povrća i neorganiziranosti tržišta svježeg povrća ide na štetu proizvođača, ali i potrošača u Hrvatskoj.

Znanje i nove tehnologije, preduvjet su konkuretnosti i razvoja svake poljoprivredne proizvodnje, stoga je cilj ovog skupa prenošenje najnovijih informacija, dostignuća i iskustava hrvatskim povrćarima, kako bi pospješili svoju proizvodnju, usvojili nova saznanja i unaprijedili tehničku opremljenost. Boljom educiranošću proizvođača povrća u Hrvatskoj, omogućit će se veća ekonomska isplativost domaće proizvodnje, uz manji i prihvatljiviji utjecaj na okoliš i konkurentnije dobivanje kvalitetnijeg povrća.

Od sjetve do berbe

Seminar će se odvijati kroz nekoliko sekcija koje će obuhvatiti sve segmente proizvodnje povrća (sjemenarstvo, obrada i priprema tla, gnojidba, zaštita od bolesti i štetnika), a posebno mjesto zauzet će okrugli stol na kojem će zahtjeve i iskustva razmjeniti proizvođači i otkupljivači.

Na skupu će se održati 4 sekcije:

  1. Tehnologija proizvodnje - od sjetve do berbe
  2. Zaštita povrtnih kultura
  3. Uzgoj u zaštićenim prostorima
  4. Ekološka proizvodnja i proizvodnja krumpira

Foto: depsoitphotos.com, JimFilm


Tagovi

Tehnologija proizvodnje Zaštita povrtnih kultura Ekološka proizvodnja Zaštićeni prostori Znanje Nove tehnologije Gnojidba Stručni skup Gospodarski list Nove tehnologije Opatija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.