Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna konferencija
  • 29.01.2015. 15:25

Optimalno energetsko korištenje biomase

Prva Međunarodna konferencija o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji ima za cilj potaknuti osmišljavanje mogućnosti te optimizaciju korištenja resursa (biomase), na prostoru istočne Slavonije.

Foto: depositphotos.com/vschlichting
  • 215
  • 10
  • 0

Udruga za zaštitu okoliša i održivi razvoj Eko Slavonija, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, poziva Vas na Prvu Međunarodnu konferenciju o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji, koja će se održati 30. siječnja, u Vinkovcima, u prostoru županijske vijećnice, Glagoljaška 27. s početkom u 10h.

Nužna optimizacija korištenja resursa u istočoj Slavoniji

Cilj je na prvoj Međunarodnoj konferenciji iz domene obnovljivih izvora energije na ovom prostoru, okupiti što više sudionika, iz što više sektora društva, poput domaćih i inozemnih stručnjaka, gospodarstva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, civilnog društva i drugih, kako bi se pokušalo promisliti i osmisliti mogućnosti te optimizaciju korištenja resursa (biomase), na prostoru istočne Slavonije, posebice Vukovarsko-srijemske županije i nedavno poplavljenih područja, s naglaskom na uključenost svih zainteresiranih dionika i cjelokupne javnosti te dobrobit lokalne zajednice.

Krajnje je vrijeme za termoelektranu-toplanu na biomasu

Organizatori smatraju da je već krajnje vrijeme da se razmotri mogućnost izgradnje (komunalne) termoelektrane-toplane na biomasu. Naime, sve je očitije da se recentna gospodarska pa i društvena kriza ne može prevladati sa, već u praksi dokazano pogrešnim modelima, ne samo razvoja, već i rasta te stoga mnoga razvijena društva, pogotovo na sjeveru Europe, već odavno razvijaju te uspješno implementiraju slične modele.

Predstavnici udruge Eko Slavonija, ovom će prilikom nastojati pokazati i dokazati, da su brzorastući nasadi, jedino trenutno moguće rješenje za sve devastirane i poplavama uništene površine ovog područja, a ujedno su i dobra zaštita za poljoprivredne površine. Upotpunjuju i štite koridore, uz željeznice ili primjerice, rijeke te podržavaju bioraznolikost, koja je na ovom prostoru u zadnje vrijeme u sve većoj ugrozi.

Vjeruju u drugačiji pristup

Eko Slavonika, kao udruga za održivi razvoj, radi na promicanju i poticanju tranzicije u postfosilno društvo te se zalaže za hitno uvođenje i korištenje obnovljivih izvora energije. Smatraju da Republika Hrvatska može i mora biti 100% obnovljiva i to kombinacijom trijade: sunca, vjetra i biomase. No, ta se tranzicija mora obaviti na način da usput jača lokalne zajednice te lokalnom stanovništvu omogući sudjelovanje u svim fazama projekata ove vrste.

Iako je već bilo sličnih inicijativa, Eko Slavonika smatra da njihov pristup pruža daleko praktičnija, i za realizaciju brža rješenja, suradnji s vrhunskim stručnjacima i potencijalnim investitorima te s toga smatraju da je vrijedno truda i vremena posjetiti ovu konferenciju.

U prilogu članka nalazi se Program 1. Međunarodne konferencije o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji.

Foto: depositphotos.com/vschlichting


Dokumenti


Tagovi

Eko Slavonija Vinkovci Udruga za zaštitu okoliša Istočna Slavonija Obnovljivi izvori energije Biomasa Lokalna zajednica Termoelektrana-toplana na biomasu Brzorastući nasadi Devastirane površine Bioraznolikost Sunce Vjetar Biomasa Slow food

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]