Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna manifestacija
  • 24.07.2014. 08:30

47. Utrka magaraca u Tribunju

Tradicionalna utrka magaraca u Tribunju i ove će se godine održati 01. kolovoza, a prethodit će joj Fešta janjetine i pive

Foto: freedigitalphotos.net
  • 334
  • 18
  • 0

I ove će godine 01. kolovoza, na tribunjskoj rivi, biti organizirana tradicionalna tribunjska Utrka magaraca, a ovo je njeno 47. izdanje.

Ovu zanimljivu i turistički vrlo privlačnu priču započeli su, davne 1952. godine tribunjski studenti, koji su za vrijeme ljetnih praznika odlučili organizirati utrku magaraca, vjerojatno ni ne misleći da će na ovaj način doprinijeti prepoznatljivosti mjesta na turističkoj karti Hrvatske, ali i očuvanju tradicije ovoga kraja.

Utrka se kroz povijest održavala uz nekoliko prekida, no u posljednje je vrijeme prepoznata kao jedan od čuvara tradicije te se održava svake godine, prvog dana u kolovozu.

Kao doprinos autentičnosti, jahači moraju biti obučeni u narodnu nošnju. Zadatak im je optrčati otočnu jezgru mjesta, a pravo sudjelovanja imaju samo Tribunjanci.

Utrka će se sastojati od tri trke s po četiri jahača. Dva najbolje plasirana jahača iz svake trke izravno ulaze u finale, dok će se ostalima pružiti dodatna prilika kroz još jednu utrku, čiji će pobjednik izboriti nastup u finalu. Na taj će način u finalnoj trci sudjelovati sedam natjecatelja. Kao najava utrke, dan prije održat će se "Fešta janjetine i pive" na kojoj će posjetitelji imati priliku uživati u domaćoj janjetini i hrvatskim pivima. Tribunjom će prošetati i nekoliko jahača sa svojim tovarima kako bi posjetitelje podsjetili na Utrku idućeg dana.

Utrku organizira udruga Hrvatski Tovar čiji je osnovni zadatak skrb o tovarima i njihovo očuvanje. Zanimljivo je i da je otok Logorun pored Tribunja, postao prvi rezervat za magarce u svijetu.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Utrka magaraca Tribunj Fešta janjetine i Pive Tribunjanci Čuvari tradicije Autentičnost Jahači Logorun Rezervat za magarce

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.