Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja duhana
  • 02.11.2015. 14:30

Proizvođačima duhana 200 solarnih sušnica

Na poljima Virovitičko-podravske županije odvija se oko 90% hrvatske proizvodnje duhana, a najveći teret duhanskoj proizvodnji predstavlja upravo trošak energije

  • 229
  • 10
  • 0

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Virovitičko-podravskoj županiji projekt "Sol Siccus Tabaccum" - Program neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana na postrojenjima za sušenje duhana, a koji je prijavljen u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA.

Vrijednost investicije iznosi 6.000.000,00 kuna, iznos sufinanciranja Fonda je 80%, a najviše u iznosu do 4.800.000,00 kuna.

6 milijuna kuna ulaganja u proizvodnju duhana!

Na poljima Virovitičko-podravske županije odvija se oko 90% hrvatske proizvodnje duhana, a najveći teret duhanskoj proizvodnji predstavlja upravo trošak energije.

Investicija ugradnje 200 solarnih sušnica za duhan usmjerena je ka povećanju konkurentnosti duhanskih proizvođača, ali i poticanju istih da za sušenje duhana više ne koriste plin ili lož-ulje nego obnovljive izvore energije.

Povećanje konkurentnosti proizvođača duhana

"Polazeći od činjenice da u poljoprivrednoj proizvodnji na području Virovitičko-podravske županije velik dio čini duhanska proizvodnja, u suradnji s lokalnim prerađivačima duhana i proizvođačima, pronašli smo način povećanja njihove konkurentnosti, a to je korištenje inovativnih sušara i solarne energije. Cilj nam je pripremiti proizvođače duhana za održivu proizvodnju u budućnosti. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je podržao ovaj jedinstveni pilot projekt u našoj županiji", rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje kroz korištenje prirodnih resursa velikog broja sunčanih sati, ugradnjom solarnih panela na sušare za duhan, cilj ove investicije je i potaknuti razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji te razviti model spajanja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

Tekst: Ivan Šemper


Tagovi

Virovitičko-podravska županija Sol Siccus Tabacum Vidra Proizvodnja duhana Tomislav Tolušić Sušare Solarna energija Investicija


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]