Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 12.02.2015. 18:00

Jeftinija otprema žitarica i uljarica u svijetu

Jedna od najzanimljivijih vijesti na tržištu žitarica i uljarica bila je smanjenje cijena otpreme na globalnoj razini.

Foto: depositphotos.com
  • 644
  • 90
  • 0

Ključni pokazatelj troškova otpreme za žitarice i uljarice na globalnoj razini, (Baltic Dry Index) prošlog je petka zabilježio značajan pad i time se znatno približio najnižoj razini zabilježenoj još davne 1986. godine. Niži troškovi otpreme najvećim su dijelom uzrokovani padom cijena nafte, a utjecat će na smanjenje učinka geografske udaljenosti te na konkurentnost na različitim tržištima.

Velika Britanija bi, uz valutna kretanja koja ju čine konkurentnijom na svjetskom tržištu, niže otpremne troškove mogla iskoristiti za povećanje svoje konkurentnosti na udaljenijim tržištima. Međutm, ovo će pogodovati svim izvoznicima, i zasigurno će utjecati na smanjenje prednosti u smislu geografske udaljenosti koju Britanija ima prema tržištu Sjeverne Afrike u odnosu na SAD.

Pozitivno na tržištu žitarica

Prošli je tjedan na tržištu žitarica prošao u znaku pozitivnih tržišnih kretanja. Tome je zasigurno doprinijela i vijest o egipatskoj kupovini francuske i rumunjske pšenice. GASC, egipatski državni kupac proteklog je tjedna za isporuku u ožujku, kupio 180 Kt rumunjske i 120 Kt francuske pšenice po prosječnoj cijeni od 236.25 $/t, što je najniža cijena ove sezone. GASC je potvrdio i da će prihvaćati francusku pšenicu sa 13,5% vlage, dok je prije maksimalna vlaga moga iznositi 13%.

Nove izvozne dozvole za pšenicu

Nakon što je Europska komisija proteklog tjedna izdala izvozne dozvole za pšenicu u visini 1.67 Mt, one su premašile prošlogodišnji rekordni tempo. Tako je ove sezone izdano izvoznih dozvola za ukupno 18.4 Mt, dok je protekle sezone ta količina dosezala 18.2 Mt. Pretpostavlja se da je ovakvu situaciju potaknulo slabljenje eura.

Osim toga, Europska je komisija proteklog tjedna izdala i dodatne izvozne dozvole za ječam, za 0.31 Mt, što ukupno iznosi 5.4 Mt i znatno premašuje prošlogodinju sezonu u ovo vrijeme, kada su izvozne obveze za ječam iznosile 4.85 Mt.

I SAD želi svoj dio kolača u prodaji pšenice

Boljoj prodaji pšenice Egiptu nada se i SAD, i to na temelju kreditne linije od 100 milijuna dolara koju je SAD ponudio Egiptu. Američki izvoz pšenice ove je sezone zabilježio prilično slabe rezultate, pa je jednim dijelom bio otežan zbog jake konkurencije, a jednim ga je dijelom otežalo jačanje američkog dolara.

Tržište uljarica u znaku uljane repice

Tržište uljarica proteklog je tjedna obilježio značajan dobitak pariških svibanjskih budućnosnica uljane repice. Tome su nešto doprinijela i valutna kretanja, jer je fizički, sama trgovina u Britaniji i europskim tržištima okarakterizirana kao nešto sporija. Sada već tržišta uljane repice počinju nalikovati pokeru, gdje su i prodavači i kupci spremni pričekati nadajući se ostvarivanju dobitne kombinacije.

Visoke zalihe uljane repice u Kanadi

U Kanadi su objavljeni statistički podaci o stanju zaliha žitarica na dan 31. prosinca 2014. godine, koji su pokazali da, iako su zalihe uljane repice na godišnjoj razini smanjene za 10.5%, na 11.1 Mt, još uvijek je riječ o rekordno visokim zalihama u ovom dijelu sezone. To je upozorenje da na tržištu još uvijek postoje velike zalihe koje će se, ukoliko ne budu riješene, morati prenijeti u drugu sezonu.

Oporavak cijena sirove nafte, nakon padova u siječnju podržao je cijene biljnih ulja. Vijest da će Indonezija povećati potpore za biodizel, koji se uglavnom radi od palminog ulja, utjecala je na povećanje budućnosnica palminog ulja, što dalje utječe i na cijene drugih biljnih ulja, uključujući i repičino.

Pojašnjenje iskazanih veličina: * 1 Kt = 1.000t **1 Mt = 1.000.000t *** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com; jopics


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Povećanje konkurentnosti Izvozne dozvole za pšenicu Troškovi otpreme Pad cijena nafte Ječam Tržište uljane repice Potpore za biodizel Cijene palminog ulja Repičino ulje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰