Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Attila Nyárádi - ispred svoga vremena
  • 24.06.2014. 09:25

Čovjek koji je promijenio poglede na obradu tla

U mađarskom gradu u blizini Miškolca stvorio je priključke za koje su i Mađari, a posebice svi ostali smatrali da jedino mogu napraviti u Njemačkoj. Veliko, glomazno, a precizno i fantastično učinkovito na tlima Mađarske i okolnih zemalja. Njegova igra čelika, konstrukcije i snage dala je maksimalan rezultat!

  • 1.852
  • 199
  • 0

Posjetili smo Attilu Nyárádi u mađarskom Harsany. Attila je čovjek koji je promijenio pogled na pripremu tla i upotrebu mehanizacije. U malom mađarskom gradu u blizini Miškolca sa svojom ekipom stvorio je priključke za koje su i Mađari, a posebice svi ostali smatrali da jedino mogu napraviti u Njemačkoj. Veliko, glomazno, a precizno i fantastično učinkovito na tlima Mađarske i okolnih zemalja.

Framest u punom sjaju

Njegova igra čelika, konstrukcije i snage dala je maksimalni rezultat. Na daleko poznata tvrtka Axial koja u Mađarskoj prodaje baš sve i u tome je jako uspješna, u svoj prodajni asortiman je bez razmišljanja proizvode Framesta stavila na čelo kolone. "Morate vjerovati to što pričate, morate poznavati stroj i ono što on radi u zemlji i na zemlji", ispričao nam je Attila vodeći nas kroz svoj pogon u Harsany. Njegova priča o profilu i kutevima pod kojima se ti čelični profili slažu doista tvore jednu savršenu priču. O tom čovjeku smo u krugu mehanizatora mnogo slušali. Ali mislili smo da su naši poljoprivrednici previše mali za takve savršene i velike strojeve, a u isto vrijeme da velika poljoprivredna poduzeća i kombinati robuju njemačkim markama.

Pogreške u obradi tla odnose mnogo forinti

No, očito su se vremena promijenila. Nastupi i nagrade u Hannoveru, Parizu, Milanu, a i na svakom koraku u Mađarskoj istakli su Frakomba, Fratilla, Reptila i druge sprave koje čuda prave na zemlji, na prvo mjesto želja mnogih poljoprivrednika. Kako je rekao Attila, pogreške u obradi tla odnose mnogo, mnogo forinti. Što je više zemlje, forinte doslovce bježe iz ruku. Štetne učinke vremena i drugih nepogoda Framest maksimalno smanjuje. I ime je zanimljivo. Framest je u prijevodu okvir. I u tome je mnogo simbolike i značaja. Na tim okvirima sve nastaje. Na njima je kombinacija diskova, opruga, cilindara i drugih stvarčica formula uspjeha. Framest je u Harsany počeo s radom 2001. godine i nakon dvije godine izlazi pred poljoprivrednu publiku s pet strojeva, a onda i ubrzo s još 21 Framest priključaka.

Framest je u prijevodu "okvir"

Od tada raste i broj narudžbi i broj radnika tako da danas u pogonu koji smo obišli, radi 70 djelatnika. A tu je i kvalitetan izbor inženjera, ali i trgovaca. A to je već kao što smo rekli, Axial prije svih. Framest je prisutan i u Bugarskoj, Švedskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Srbiji, Rumunjskoj, a prema svemu sudeći sazrelo je vrijeme ulaskom u Europsku uniju i da vrlo lako i po povoljnim cijenama stigne i na hrvatske oranice. Kvalitetom se dokazao, ali se teško tko može s Framestom nositi i cijenom.

Ulazom dominira dvorište sa strojevima spremnim za isporuku. Frakombi su u prvom planu. No, čelični profili koji se režu i bojaju na vanjskom prostoru ulaze u pogon gdje se svaki stroj koji je naručen napravi za dan do dva.

Framest dolazi na hrvatske oranice

Samo Axial na tržištu Mađarske proda više od 300 tih gigant strojeva što već govori o radu u dvije smjene. Veoma nam je zanimljivu priču ispričao Attila i o prvim prezentacijama i kako se one rade da bi ljudi vjerovali u strojeve. Važno je, kaže on, dobro znati što se govori, ali ne govoriti mnogo. Pusti se ljude da vide sve to u radu. I onda ih se dovede do tla i pokaže što je napravljeno. Normalno, kaže nije se štedjelo ni na hrani ni na piću. Jednostavno prema svim sudionicima se treba ponašati kao prema dragom gostu, a on ubrzo tada postaje i kupac. I jednom, kaže Attila, kada kupi Framesta, kupovati će ga uvijek. A asortiman govori o podrivačima, tanjuračama, sjetvospremačima, kombiniranim strojevima i valjcima.


Tagovi

Mađarska Attila Nyaradi Hannover Pariz Milano Budapest Harsany Tlo Obrada Frakomba Fratilla Framest Sjetvospremač Tanjurače Podrivači Axial Harsany Strojevi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]