Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 10.01.2016. 15:15

Snažan pad cijena hrane u prosincu

U prošloj godini u cjelini cijene košarice bile su u prosjeku 19,1 posto niže nego u 2014.

  • 246
  • 30
  • 0

Velike zalihe hrane i slab ekonomski rast potaknule su četvrtu godinu zaredom pad cijena hrane. Osjetno je jeftinije meso, mlijeko i mliječni proizvodi i žitarice, a u cijeloj 2015. godini u prosjeku su cijene bile čak 19% niže nego u 2014.

FAO indeks košarice ključnih prehrambenih proizvoda kliznuo je u prosincu dodatnih 1% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječni 154.1 bod, a prosjek u 2015. je iznosio 164.1 boda. Pad u prosincu dogodio se zbog sniženja cijene mesa, mlijeka i žitarica koje je bilo jednostavno snažnije od povećanja cijena šećera i biljnih ulja.

Obilna ponuda, slaba potražnja i jak dolar

Glavni su razlog općenito niske razine cijena hrane u 2015., obilna ponuda u kontekstu slabe svjetske potražnje i jači dolar.

Najviše je u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu pojeftinilo meso, za 2,2% u odnosu na prethodni mjesec, pod utjecajem naglo povećane proizvodnje svinjetine u Europi i smanjene potražnje u SAD-u za govedinom iz uvoza. U 2015. meso je bilo u prosjeku 15,1% jeftinije nego u 2014.

Najviše pojeftinilo meso - pale i cijene mlijeka

Osjetno su u prosincu pale i cijene žitarica, za 1,3% u odnosu na studeni, zbog pojačane izvozne konkurencije među proizvođačima kukuruza i očekivanja o većoj ponudi pšenice nakon što je Argentina ukinula carine na izvoz te poljoprivredne kulture.

Mlijeko i mliječni proizvodi pojeftinili su u prosincu 1% u odnosu na prethodni mjesec, a u cijeloj 2015. cijene su u toj kategoriji prehrambenih proizvoda u prosjeku bile 28,5% niže u odnosu na prosjek iz 2014.

Porasle samo cijene biljnih ulja i šećer

U posljednjem prošlogodišnjem mjesecu porasle su samo cijene biljnih ulja, za 2,1% u odnosu na studeni, poduprte neizvjesnošću u pogledu uroda soje u Brazilu. Unatoč tome, njihova je razina u 2015. u prosjeku bila 19% ispod one u 2014.

Blago je u posljednjem mjesecu 2015. poskupio i šećer, dok je na razini cijele godine bio u prosjeku 21% jeftiniji nego u godini ranije.

Foto: monkeybusinessimages/bigstock.com


Tagovi

Indeks cijena FAO Žitarice Meso Mlijeko Pad cijena Biljno ulje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove ovce nisu samo stoka ili dio tradicije, one su dio i ponos naše obiteljske priče. #ruralfoto #životinje