Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvizicija Podravke
  • 23.04.2015. 10:05

Podravka za 33 milijuna eura kupila ljubljansko Žito

Žito je kompanija s vrlo kvalitetnim proizvodima, prepoznatljivim markama, uređenim sustavom poslovanja te marljivim i sposobnim zaposlenicima koji su sve to godinama stvarali. Namjera nam je prije svega učiniti ovu kompaniju još uspješnijom i boljom, poručuju iz Podravke.

  • 372
  • 36
  • 0

Koprivnička Podravka kupila je slovensku prehrambenu tvrtku Žito iz Ljubljane, koja je jedan od najvećih i najpoznatijih prehrambenih proizvođača u Sloveniji i ima veliku prepoznatljivost na tržištima jugoistočne Europe.

Temeljem sklopljenog Ugovora, Podravka će, nakon odobrenja mjerodavnih Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja te po ispunjenju ugovornih uvjeta, steći većinski paket od 51,55% redovnih dionica Žita po cijeni od 180,1 eura za dionicu, odnosno za cjelokupan iznos izdvojit će više od 33 milijuna eura. Nakon završetka ove transakcije Podravka će se svrstati u sam vrh prehrambene industrije na slovenskom tržištu s ukupnim prihodom na godišnjoj razini od oko 900 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani godišnji prihod Grupe Podravka će nakon preuzimanja Žita, iznositi oko 4,5 milijardi kuna, poručuju iz koprivničke tvrtke.

"Akvizicijom Žita stvaramo novog prehrambenog lidera na tržištu Slovenije sa značajnim potencijalom rasta na brojnim tržištima na kojima je Podravka prisutna. Ovo predstavlja snažan iskorak u internacionalizaciji poslovanja, pri čemu tržište Slovenije postaje jedno od Podravkinih najznačajnijih tržišta. Žito je kompanija s vrlo kvalitetnim proizvodima, prepoznatljivim markama, uređenim sustavom poslovanja te marljivim i sposobnim zaposlenicima koji su sve to godinama stvarali. Namjera nam je prije svega učiniti ovu kompaniju još uspješnijom i boljom te iskoristiti sve sinergijske učinke koje smo u ovom spajanju prepoznali", kazao je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

Podravka i Žito imaju vrlo sličan asortiman proizvoda, jer je riječ o prehrambenim proizvodima koji imaju sličan model proizvodnje, prodaje, promocije, distribucije i logistike. Žito u svome portfelju ima široku paletu prepoznatljivih marki proizvoda poput krovne marke Žito (brašno i pekarski proizvodi), potom Zlato polje (riža, tjestenina, mlinarski proizvodi), Maestro (monozačini), 1001 cvet (čajevi), Natura (žitarice i mahunarke), Gorenjka (čokolada) i Šumi (bomboni). Ovime je otvarena i mogućnost prodaje proizvoda Žita kroz prodajno-distributivnu mrežu Podravke, u više od 20 zemalja svijeta.


Tagovi

Podravka Koprivnica Žito Ljubljana Slovenija Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Većinski paket Dionice Internacionalizacija Zvonimir Mršić Zlatno polje Maestro 1001 cvet Natura Gorenjka Šumi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]