Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaj domaćoj industriji
  • 30.07.2016. 12:00

Nema više carina na izvoz u Bosnu i Hercegovinu

Potpisivanjem SSP između BiH i EK, carina više nema. Prije Bosne, isti sporazum je potpisala i Srbija, tako da su sva značajnija domaća tržišta sada otvorena. Ipak treba imati na umu da je proces dvosmjeran!

  • 12.248
  • 1.216
  • 0

Bosna i Hercegovina postigla je dogovor o sklapanju Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju (SSP) s Europskom komisijom, a time i prihvatila ukidanje carina na uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, pozitivna je vijest za domaću prehrambenu i prerađivačku industriju.

Vijest je važna u tom kontekstu što se na hrvatske prehrambene proizvode više neće računati carina.

Hrvatska je ulaskom u EU prije tri godine izašla iz CEFTA-e, srednjoeuropksog trgovinskog bloka država nečlanica EU. Samim time na hrvatske prehrambene proizvode počela se računati carina. O carinama na hrvatske proizvode i njihovom ukidanju bilo je riječi i tijekom prošlogodišnjeg mliječnog rata između dvije zemlje.

Hrvatska će tek sada osjetiti dobrobit ulaska u EU?

Situacija s carinama dovela je u nezavidan položaja domaću prehrambenu i prerađivačku industriju kojoj je glavno izvozno tržište Bosna i Hercegovina. Iznenada su hrvatski proizvodi postali skuplji - što je dovelo do pada za njihovom potražnjom.

Neki ekonomisti smatraju kako je upravo ova situacija uzrok što Hrvatska nakon ulaska u EU nije osjetila veće benefite. Otvaranje novog tržišta nije nadoknadilo gubitak koji se stvorio na starim tržištima. Suočeni s financijskim udarom, neke domaće tvrtke su razmišljale o preseljenju tvornica u susjednu državu.

Potpisivanjem SSP između BiH i EK, carina više nema. Prije Bosne, isti sporazum je potpisala i Srbija, tako da su sva značajnija domaća tržišta sada otvorena. Ipak treba imati na umu da je proces dvosmjeran i da isto tako proizvodi iz naših susjeda ne podliježu carinjenju. To će isto tako izazvati buru na domaćem tržištu. Dovoljno se sjetiti prošlogodišnjeg kratkotrajnog mliječnog rata kada je EK dopustila BiH uvoz mlijeka u EU, odnosno u Hrvatsku.


Tagovi

Carina BiH Kvota


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo