Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čips od jabuke
  • 05.11.2014. 09:10

I "neprihvatljive" jabuke imaju dodanu vrijednost!

Kako dodati vrijednost svome proizvodu?

  • 409
  • 48
  • 0

Čips od jabuke novi je proizvođački hit zadarskih srednjoškolaca, polaznika Srednje poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića. Zdrava grickalica prošla je test javnosti prošlog petka, na obilježavanju Dana jabuke i Sajmu poslova, kada je gotovo u hipu razgrabljeno 130 njenih pakovanja.

Interesantna ideja koja daje odgovor na pitanje proizvođača jabuke, kako dodati vrijednost svome proizvodu. Uz to podiže rejting same škole, koja uz ispunjavanje svoje obrazovne funkcije doprinosi indirektno ekonomskom razvoju lokalnih proizvođača.

Čips od jabuke - nutritivno vrijedniji od čipsa od krumpira?

Što je čips od jabuke, po čemu je poseban, kako se proizvodi, otkriva nastavnica u školi Stanka Ožanića, dipl. ing. prehrambene tehnologije Melita Ivanac. "Narodna izreka, jedna jabuka na dan drži doktora iz kuće van, opće je poznata, kao što je poznato da je čips koji se dobiva prženjem krumpira, nešto što se vezuje uz pojam nezdrave prehrane. Zato je pitanje, je li čips od jabuke zdrav i nutritivno vrijedan proizvod - na mjestu.

Ljudima je do sada bio poznat samo čips od krumpira, koji se dobiva prženjem u ulju na visokim temperaturama. Mi naš radimo sušenjem jabuka, i to s korom u roto peći koja se nalazi u sastavu školske pekare. Jabuka se suši na temperaturi od 50 do maksimalno 65 stupnjeva Celzijevih.

Obrazovanje u praksi

U tom procesu se izdvoji voda te ostane koncentracija suhe tvari, tako da on zadržava svoju nutritivnu vrijednost, gotovo kao svježa jabuka. S druge strane, čips od krumpira se proizvodi uranjanjem krumpira u vruću masnoću zagrijanu na 180 stupnjeva Celzijevih. Na toj temperaturi gubi se značajna količina korisnih tvari, također krumpir upija ulje, a tu je još i sol koja se dodaje. Suho voće je važno u prehrani, a pritom je čips od jabuke jedna izuzetna namirnica, posebno za djecu, kaže Melita Ivanac te dodaje:

"Proizvodnja čipsa od jabuke sastavni je dio obrazovanja prehrambenih tehnologa. Oni se uče da od jabuke mogu dobiti drugi proizvod, ne samo svježu. Učimo ih također da grickalice nisu samo kroki, štapići i slično, naglašavamo im važnost suhog voća u prehrani."

Tržišni potencijal čipsa od jabuke

Na taj način, Srednja škola Stanka Ožanića slijedi moderne trendove i priprema kadrove koji će biti konkurentni na tržištu rada. Situacija u poljoprivredi je takva da je osnovna proizvodnja nedostatna i previše rizična za opstanak na otvorenom tržištu. Najnoviji primjer su mandarine, a sa sličnim scenarijima se suočavaju svi poljoprivredni proizvođači.

Svježi poljoprivredni proizvodi ne postižu rentabilnu cijenu direktnom prodajom te treba pronaći nove proizvode i distribucijske kanale. Sušenje jabuka i proizvodnja čipsa od njih relativno je nov proizvod, koji bi i zbog svoje nutritivne vrijednosti tržište pomoglo prepoznati. Lokalni proizvođači dodali bi vrijednost svom proizvodu i smanjili ovisnost o otkupljivačima. Njihova dodatna konkurentska prednost jest što u Zadru imaju školu gdje su ovladali tehnologijom proizvodnje i školuju kadar za buduću proizvodnju. Možemo kratko zaključiti da je javni sektor u ovom slučaju odradio svoj posao, a sada se čeka inicijativa privatnog.

Zdravstveno ispravne - estetski neprihvatljive jabuke

Proizvođači jabuka komentiraju tržišni potencijal čipsa od jabuke i kao i mogućnosti da krenu s njegovom proizvodnjom. "Sada konkretno nisam u mogućnosti da pokrenem proizvodnju čipsa od jabuka zbog drugih financijskih obaveza. Čips od jabuke je zanimljiv proizvod, ali trenutačno kod potrošača nema kupovne navike za njime. To će se u budućnosti promijeniti jer će se sve više tražiti zdrava hrana.

Roditelji će radije kupovati zdravu grickalicu djeci umjesto prženih i s dodatkom soli, a čips od jabuke će sigurno prepoznati u dječjim vrtićima i školama. Proizvođačima jabuka je on interesantan jer bi kroz njega mogli prodati jabuke koje su zdravstveno ispravne, ali estetski nisu za prodaju na polici dućana. Na taj način bi umjesto troškova imali prihode", kaže Dario Buljat, proizvođač jabuka iz Suhovara.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jabuke Čips od jabuke Jabuka Melita Ivanac Sušenje jabuka Nutritivna vrijednost Lokalni razvoj Prehrambena industrija Obrazovanje Konkurentnost Rentabilnost Dustribucijski kanal Javni sektor Ovisnost o otkupljivačima Kupovne navike Dario Bu


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?