Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krumpira
  • 20.08.2015. 16:40

Zaštita gomolja krumpira od plamenjače

Ukoliko je na nadzemnim dijelovima krumpira vidljiva plamenjača, herbicidima desikantima spriječite njezino širenje na gomolje.

  • 343
  • 22
  • 0

U usjevima merkantilnog krumpira na području Karlovačke županije, koji je u fazi tehnološke zrelosti, a gdje su na nadzemnom dijelu biljke vidljivi simptomi zaraze plamenjačom (Phytophtora infestans), zbog sprečavanja prijelaza bolesti na gomolje, kao i zbog lakše berbe krumpira, uništavanje nadzemnog dijela biljke odnosno cime, može se provesti primjenom herbicida desikanata.

Desikante ne koristite u poljima na kojima se zadržalo puno vlage

"Od desikanata možete koristiti Bastu 15 SL, s djelatnom tvari glufosinatom. Za kišovitog vremena potrebno je prije desikacije krumpira, provesti malčiranje cime. Ne koristite Basta 15 herbicid za desikaciju krumpira, ukoliko je u proteklih pet dana palo puno oborina, primjerice između 30 i 40 mm ili ako je najavljena veća količina kiše na tlima zasićenim vodom. Koristi se u dozi 2,5-3 litre po hektaru, a karenca je 14 dana. Također možete upotrijebiti i Reglon forte SL (4-5 l/ha), Diqua, Mission ili Reglone 200 SL (4 l/ha), s djelatnom tvari dikvatom", poručuje Mirna Ceranić iz Savjetodavne službe.

Desikaciju ne obavljajte kad puše vjetar

Djelatna tvar se vrlo brzo apsorbira u zelene dijelove biljke, pa ga kiša već pola sata nakon primjene, više ne može isprati. Utrošite između 400 i 500 litara vode po hekaru. Karenca je 10 dana. Tri dana nakon primjene, ne smije se ulaziti u tretirano polje. Krajnji rok djelovanja herbicida vidljiv je u razdoblju od 4 do 7 dana nakon primjene.

Desikacija se ne smije obavljati ako je tlo izrazito suho odnosno kada je kod krumpira došlo do gubitka napetosti, jer može doći do oštećenja gomolja. Desikante primijenjujte za mirna vremena, jer su zabilježene velike štete na netretiranim površinama, od zanošenja zaštitnog sredstva vjetrom.


Tagovi

Merkantilni krumpir Karlovačka županija Tehnološka zrelosti Plamenjača Gomolji Desikanti Reglon forte SL Basta 15 SL Malčiranje cime Diqua Mission Reglone 200 SL Dikvat Glufosinat Desikacija krumpira Mirna Ceranić Savjetodavna služba


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?