Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplan
  • 30.06.2015. 12:30

Odaberite sustav za navodnjavanje po mjeri!

U današnje vrijeme navodnjavanje i fertirigacija neophodan su alat za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju. Potreba za navodnjavanjem povećava se iz godine u godinu ne samo zbog tržišnih zahtjeva već i klimatskih promjena koje dovode do sve većih vremenskih oscilacija.

  • 1.575
  • 53
  • 0

Dugo očekivane mjere Ruralnog razvoja poljoprivrednicima od nedavno pružaju mnogobrojne mogućnosti opremanja i unaprjeđenja svojih poljoprivrednih gospodarstava. Bez obzira radi li se o opremanju već postojećih nasada ili podizanju novih, ovom prilikom poljoprivrednici napokon si mogu priuštiti unaprjeđenje tehnologije proizvodnje, te time povećanje konkurentnosti.

Jedna od vrlo važnih mogućnosti je svakako i ulaganje u sustave navodnjavanja, jer bez obzira što se sustavi navodnjavanja uvijek otplaćuju u svega nekoliko godina, ipak predstavljaju značajno financijsko ulaganje koje si mnoga gospodarstva nisu do sada mogla priuštiti.

Bez navodnjavanja nema uspješne poljoprivrede!

U današnje vrijeme navodnjavanje i fertirigacija neophodan su alat za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju. Potreba za navodnjavanjem povećava se iz godine u godinu ne samo zbog tržišnih zahtjeva već i klimatskih promjena koje dovode do sve većih vremenskih oscilacija. Sve češće se događa da se periodi bez kiše produžuju i na nekoliko mjeseci što je svakako pogubno čak i za vrste izrazito otporne na sušu.

Za najbolje rješenje, odabir sustava potrebno je prepustiti stručnjacima

Kod odabira sustava za navodnjavanje treba uzeti u obzir brojne parametre, koji se često u praksi zbog nestručnosti ili neznanja zanemaruju. Rezultat su ugradnja neefikasnih, pod ili prekapacitiranih sustava, koji ne ostvaruju zadane ciljeve, a samim time ne postižu planirano povećanje kvalitete i količine prinosa. Iz tih razloga, vrlo je bitno dizajniranje i odabir sustava prepustiti stručnjacima koji će pronaći optimalno rješenje.

Primjer dijela projekta za navodnjavanje sa proračunima

Bioplan - vodeća tvrtka specijalizirana za navodnjavanje u RH

Bioplan kao tvrtka koja se već sedam godina specijalizirano bavi sustavima za navodnjavanje, svoj uspjeh je postigla pristupom da je svaki nasad sa svojim potrebama jedinstven. Naravno, kako bi se uopće moglo odgovoriti na raznovrsne potrebe potrebno je imati široku paletu proizvoda, koju iz dana u dan unaprijeđuju novim proizvodima.

Bioplan kao zastupnik tvrtke Netafim, vodeće svjetske tvrtke za sustave za navodnjavanje, ostvario je značajne projekte navodnjavanja na području Hrvatske i BiH, ponudivši maslinarima, vinogradarima, voćarima i povrtlarima kvalitetna rješenja i tehnologiju. Stručnjaci i tehničko osoblje tvrtke Bioplan osiguralo je projektiranje, ugradnju i servis sustava za navodnjavanje i prihranu na najzahtjevnijim terenima i uvjetima čime se pozicionirala kao vodeća tvrtka u Hrvatskoj.

Svaki nasad je jedinstven

Osnovni cilj je prilagoditi sustav navodnjavanja potrebama biljke uvažavajući klimatske i edafske uvjete, kao i dostupnost vode, te ostale čimbenike kao što su izvor energije i slično.

Primjer regulacije sustava u polju

Projektno rješenje uključuje detaljnje hidrauličke proračune koji omogućuju optimalno kapacitiranje sustava prema mogućnostima nasada i potrebama biljke. Pomoću složenog kompjuterskog softwarea određuje se veličina cijevi, spojnog i ostalog materijala te izrađuje specifikacija materijala.

Najčešće se ugrađuju jedan od dva osnovna principa - kap na kap ili navodnjavanje rasprskivačima, od kojih svaki ima svoje prednosti i primjene.

Glava sustava za navodnjavanje

Važna je svaka komponenta sustava

Bez obzira o kojem se principu radi, bitno je da je sustav optimalno dizajniran u svakoj svojoj osnovnoj komponenti, a to su:

  • Glava sustava - Nalazi se na početku sustava. Svrha joj je da održi čistoću vode (filtracija), stalan tlak s kontrolom i zaštitu sustava
  • Glavna mreža cjevovoda - distribuira vodu do svakog polja PE ili PVC cijevima.
  • Regulacija sustava u polju - omogućava automatsko, hidraulično i manualno otvaranje sekcija navodnjavanja. Podloga je za automatiziranje sustava. Sadrži regulator tlaka (prilagođavanje tlaka parceli), vakum ventil (štiti emiter od vakuum efekta), te može sadržavati pomoćni ulaz za vodu za izvanredne situacije)
  • Razvodna mreža - dovodi vodu do laterale s kapaljkama ili rasprskivačem na svakoj parceli
  • Lateralna mreža kap po kap - sastoji se od Netafim cijevi s integriranim ili ugradbenim samokopenzirajućim kapaljkama i spojnicama, ili rasprkivačima
  • Automatika

Za dugotrajno i optimalno rješenje kojim ćete iz svog nasada postići maksimum javite se u tvrtku Bioplan na dolje navedene kontakte.


Tagovi

Sustav za navodnjavanje Fertirigacija Mjere ruralnog razvoja Kap na kap Rasprskivači Bioplan Netafim


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]