Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 23.11.2016. 16:30

Kupus s HR OPG-a Jelenko šalje brodom u Kanadu

Kiseli kupus Jelenko iz Ogulina sve je češće na tržištu Kanade, Njemačke i Velike Britanije, a proizvodi ga u svojoj tvornici Ogulinac Jelenko Glavić. Zelje otkupljuje od kooperanata uglavnom iz ogulinskog kraja, a cilj mu je i vlastita sadnja i ustroj OPG-a!

Foto: Alena Rais, Jelenko Glavić
  • 6.792
  • 669
  • 0

Jeste li danas uzeli svoju dozu zdravlja, pitanje je na koje bi odgovor, kada je o zdravlju riječ, trebao biti kiseli kupus! Zlatno zelenkast, zaobljen i zbijen, tankih, ukusnih i kompaktnih listova opis je kiselog zelja koje u svojoj tvornici u Ogulinu od 1993. godine, na tradicionalan način proizvodi Jelenko Glavić (46).

Jelenko poznat izvan granica Hrvatske

Kiseli kupus "Jelenko" uvelike je poznat i izvan granica Hrvatske ponajprije na njemačkom odnosno tržištu Kanade, Velike Britanije - ali i zemalja u regiji. U Hrvatskoj se to kiselo zelje može nabaviti tek na nekoliko veleprodaja. Radišni Ogulinac svježi kupus otkupljuje od svojih kooperanata ponajviše iz Ogulina i okolice. Kiseli ga u 38 bazena veličine 4x3 m, odnosno tri metra dubine, a cijeli se proces odvija u dva turnusa godišnje (jedan prihvaća 700 tona tog povrća). Sa kooperantima se sklapaju ugovori o sadnji određenih količina zelja u sklopu čega se dogovara i otkupna cijena, a riječ je o kuni za kilogram.

Kupus spreman za kiseljenje

Otkup kupusa od 15. srpnja do 1. listopada

Otkup kupusa kreće od 15. srpnja i traje do početka listopada. Količine zelja sukcesivno se isporučuju odnosno zna se kada koji kooperant biljku sadi, sječe, dovozi. Plodovi se dopremaju iz obližnjih mjesta traktorima, a iz daljih šleperima. Kupus se, doznajemo dovozi čist tj. ovojni mu se listovi skidaju već na njivi, nakon čega se glavice spremne ostavljaju na podlozi od jednog lista.

Isplata nakon vaganja pune pa prazne prikolice

Kada se dopremi u tvornicu prvo se važe puna prikolica, a potom prazna, ustanovi se težina pa se po njoj kooperantima isplaćuje novac. Glavice kupusa potom ulaze u preradu odnosno u bazene u koje, uz vodu dolazi i sol, a po jednom utroši se i do 800 kg soli. Nakon što se odradi proces kiseljenja u trajaju od 60 dana, kupus je prirodno zaštićen rasolom.

Tvornica opremljena automatskim uređajima

Kada je o proizvodnim pogonima tvornice riječ, (u potpunosti su oplemenjeni inoxom) oni su opremljeni automatskim uređajima i centralnom jedinicom za održavanje temperature kao i skladištem za lagerovanje robe sa policama (stotinjak je paletnih mjesta). Tu je i pakirnica od 250 četvornih metara, tehnološki dobro uređena odnosno strojevi za ribanje i pakiranje zelja čiji rad podržava odgovarajući ventilacijski sustav.

Kupus s hrvatskih OPG-a

Posebna pažnja higijeni prostora

Gospodin Glavić kaže kako se posebna pažnja pridaje higijeni pogona, čistoći opreme i dr. U suvremenoj pakirnici doznajemo glavice se vade iz rasola i nakon pregleda valjanosti, (u)brzo se vakumiraju bez pasterizacije kako im se ne bi umanjila hranjivost i ljekovitost. U pravilu ukiseljene glave kupusa teže od 1,5 do 3 kg. Tvrtka je zasad, u mogućnosti ostvariti dva ciklusa (za)kiseljenja sa količinama od 700 tona odnosno po ciklusu 1.400 tona.

Uz dodatna ulaganja i treći ciklus kiseljenja od 2.000 tona

Dodatnim ulaganjem u sustav grijanja bazena ostvario bi se i treći ciklus kiseljenja, a proizvodnja bi mogla doseći i dvije tisuće tona po sezoni. Želja je našem sugovorniku postati liderom ove proizvodnje u regiji a i šire, i kupcima pružiti vrhunsku kvalitetu. Posebice jer je iskustvo polučio (u)vidjevši kako rade drugi, a nemalo Francuzi, Nijemci, Slovaci, Poljaci.

Francuzi, Njemci, Slovaci proizvode samo rezano kiselo zelje

Posjetio je svojedobno kupusare u potonjim zemljama gdje se samo proizvodi rezano kiselo zelje, ali ne i ono u glavicama. Svježe glavice kupusa kod njih teže i po osam kilograma, a na poljima se beru automatskim beračima. Traktori koji se (na)tovare mogu odvesti i po 20 tona, a kada plodove dopreme u kupusare, nakon što ih pohrane u svojevrsne silose, kupus se čisti, vadi mu se korijen, riba se i odlazi u stroj(eve)za soljenje pa u bazene.

Kiseli kupus spreman za izvoz

Hrvatska godišnje potroši 20.000 tona kiselog kupusa

Najveći su potrošači kiselog kupusa u regiji Nijemci i Francuzi, a u Hrvatskoj se godišnje sveukupno potroši oko 20.000 tona kiselog kupusa. Glavić u daljnjem razvoju planira ustrojiti OPG i početi sa vlastitom sadnjom zelja s oko 400 tona. Uzet će kaže i zemlju u najam, a svega planiranog ne bi bilo da mu ne pomaže obitelj, supruga Alenka te sin Sebastijan student ekonomije dok je najmlađi Paolo još školarac.

Najbolja sorta kupusa agresor

Od sorti kupusa onog ogulinskog ogulinca je doznajemo ponajmanje a našem je sugovorniku najbolja sorta agresor. Ta je vrsta otporna na oboljenja, ukusna je, glave su biljke čvrste, teške, s dobro strukturiranim listovima a može i bez većih poteškoća (od)stajati i do 145 dana. Uzgajati se može bilo gdje bez većih problema, tvrdi naš sugovornik ističući kako je to važno jer zelje je u naravi niskodohodovna biljka. Prije par godina prisjetio se, skoro je stavio ključ u bravu svoje tvornice jer, surađivao je s nekolicinom trgovačkih lanaca koji su ga doveli u tešku poziciju.

Prodaja preko trgovačkih lanaca ne obećava

Oni se međusobno bore za male cijene pa se njihova borba odražava na nas proizvođače, i ta prekanalizirana prodaja preko trgovačkih lanaca nije obećavajuća tvrdi naš sugovornik. Dodaje da, kada se sav rad ugradi u proizvod, ne ostaje puno.

Njegova im je cijena bila previsoka, a u ambalažu za trgovačke lance pribavio je svojedobno oko 560.000 kuna i ta sredstva nije povratio. Ne radi više s trgovačkim lancima iako mu je naplata od njih bila redovita, ali otkupna cijena mala. Posao je ovo kaže dosta aktualan zimi, a teškoća je kod trgovačkih centara i to što stalno imaju neke akcije koje proizvođačima ne idu u prilog. Zato se naš sugovornik okrenuo inozemstvu, za koje također treba imati obrtna sredstva.

Kupus u Kanadu odlazi brodom iz Rijeke

Objašnjava kako mu kupus u prekooceansku Kanadu (najviše traže glavice) odlazi brodom iz Rijeke (kupac podmiruje transport broda), ali tek nakon svih hrvatskih potvrdnica, riješenih i plaćenih papira uključujući i carinske. U suradnji s inozemstvom kaže može se stvoriti životna perspektiva uz puno rada, odgovornosti i truda. Ciljani marketing obitelj nema ali zato nemalo vremena odlazi i na internet pomoću kojeg se iznalaze i stvaraju pouzdani i provjereni kontakti.

Urednost, odgovornost, kvaliteta, pouzdanost odlike su koje moraju pratiti proizvod Jelenko, ističe naš sugovornik. To više jer je u razvoju svoje tvornice prošao turbulencije uključujući i položaje u domovinskom ratu, ulazak Hrvatske u EU, (pro)mjenu država pa i propisa jer valjalo se kaže svemu prilagođavati, učiti. Ogorčen je što kod nas svatko može otvoriti firmu pa i oni s kriminalnom pozadinom. A to nije dobro.

Psihotestovi za poduzetnike

Trebalo bi smatra, i kod ustroja poduzetničkog posla uvesti svojevrsne psihotestove za poduzetnike, pa da se već u početku vidi je li osoba vična određenom poslu, mogućoj prevari i sl. Posebice jer biti poduzetnik kaže kompleksno je, baš kao i papirologija i propisi koji ih zahvaćaju.

Stoga bi za one manje propisi trebali biti pojednostavljeni, a ne da svi budu jednaki i veliki i mali. Tu bi smatra trebalo dati mogućnost da se uz podizanje poslovanja podiže i zakonska regulativa. Planova za budućnost obitelj Glavić ima, a jedna je i nabavka automatskog stroja za pakiranje zelja rezanog po pola kilograma. Oni pravi su kažu i skupi (oko 200.000 eura), a ponude ima svakakve. Osim još uređaja valjalo bi im ustrojiti i bazene te dalje razvijati i usavršavati proizvodni proces.

Foto: Alena Rais, Jelenko Glavić


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kiseli Kupus Jelenko Ogulin Izvoz Otkup Kooperanti Tvornica Prerada Bazeni Uređaji Rezano Zelje Tradicionalno


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]