Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz krompira
  • 01.08.2015. 17:45

BiH će izvoziti krumpir u EU!

Europska komisija proglasila je BiH zemljom u kojoj nema prstenaste truleži krumpira, što omogućava poljoprivrednim proizvođačima u BiH izvoz krumpira u EU.

Foto: depositphotos.com
  • 227
  • 11
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačima iz BiH odobren je izvoz krumpira u zemlje Europske unije. Proces izdavanja dozvole BiH za izvoz te kulture u EU, završen je objavom odluke Europske komisije u Službenom listu EU, kojom je BiH proglašena zemljom u kojoj nema prstenaste truleži krumpira.

U izaslanstvu EU u BiH očekuju da će ovo doprinijeti povećanju izvoznih mogućnosti u BiH, kao i konkurentnosti i rastu tog sektora, što bi trebalo cijeloj zemlji donijeti pogodnosti i pozitivne efekte.

Domaći proizvođači iznimno su zadovoljni ovakvim razvojem situacije, a odlukom su zadovoljne i institucije koje su bile zadužene za provođenje potrebnih mjera za omogućavanje izvoza.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da je svaka pozitivna vijest o eventualnoj mogućnosti izvoza domaćih poljoprivrednih proizvoda dobrodošla za poljoprivrednike, koji pored niskih cijena i nekonkurentnosti u BiH zbog nekontroliranog uvoza imaju otežan plasman svojih proizvoda. On je istaknuo i da domaći proizvođači, kraj svega toga, imaju i težu mogućnost naplate svojih proizvoda.

Očekuje se povećanje broja proizvođača krumpira

"S druge strane, sigurno je da ćemo se suočiti s ozbiljnim i veoma zahtjevnim tržištem koje će imati svoje visoke kriterije za našu robu, dok će na naše tržište dolaziti vrlo nekvalitetni poljoprivredni proizvodi iz tih zemalja", rekao je Marinković. On se zapitao i koliko će domaći poljoprivrednici uspjeti osigurati količinu krumpira za izvoz, jer se suočavamo sa sušama, a imamo vrlo male površine koje se navodnjavaju. Prema njegovim riječima, logično bi bilo da se nakon odobravanja izvoza, poveća broj proizvođača krumpira u BiH, posebno ako bude organiziran otkup krumpira za izvoz.

Iz Udruženja proizvođača povrća RS, ranije su rekli da će dobivanjem zelenog svjetla za izvoz imati otvoreno tržište, što će sasvim sigurno povoljno utjecati na proizvođače krumpira u RS.

Pozitivan poticaj povrtlarskoj proizvodnji

Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu Europske komisije, odgovoran za sigurnost hrane, na sastanku krajem ožujka, pozitivno je ocijenio podatke dostavljene iz BiH, te dao zeleno svjetlo Evuropskoj komisiji za pripremu uredbe kojom se proglašava da u BiH nema prstenaste truleži krumpira. Iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, tada su naveli da je BiH konačno dobila dugoočekivanu vijest, kojom je pozitivno ocijenjeno sve ono što se radilo u protekle četiri godine, u sektoru zdravlja krumpira. Kako su istaknuli, najveću korist od ovakvog razvoja događaja će imati proizvođači merkantilnog krumpira u BiH, te su izrazili uvjerenje da će ovo biti pozitivan stimulans razvoju povrtlarske proizvodnje, ali i ukupne poljoprivrede u BiH.

Naglasili su da su uspjeli uspostaviti funkcionalan fitosantirani sustav u BiH u sektoru zdravlja bilja i pokazali da složen administrativni sustav može funkcionirati, organiziran na različitim razinama vlasti, s jasnom podjelom nadležnosti.

Foto: depositphotos.com; blinow61


Tagovi

Tržište Izvoz Konkurentnost Plasman proizvoda Stojan Marinković Proizvođači krumpira Nekontrolirani uvoz Izvozne mogućnosti Prstenasta trulež krumpira

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]