Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 02.11.2013. 08:53

U kojoj je fazi Program ruralnog razvoja?

U MP demantiraju loše prognoze - dobra iskustva iz IPARD-a govore da su poljoprivrednici dorasli izazovu, ali se ističe potreba udruživanja jer će pojedinačno biti teško, skupo i komplicirano

Foto: freepik.com
  • 670
  • 82
  • 0

Na navode da će hrvatska poljopriveda u 2014. godini izgubiti i više od 400 milijuna eura iz EU fondova, iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je u završnoj fazi izrada Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. Kako ističe ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, trenutačno se provodi evaluacija programa od strane neovisnog procjenitelja, što je Ministarstvo obvezno učiniti prije slanja Programa na odobrenje Vladi Republike Hrvatske i Europskoj komisiji.

Međutim, da bi Program mogli smatrati u potpunosti dovršenim, te ga uputiti na usvajanje Vladi, potrebno je, kako navode, da sama Europska komisija donese konačnu verziju Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o potpori ruralnom razvoju Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Uredba bi trebala biti usvojena u studenome 2013., a baš to nas najviše i koči, smatraju u Ministarstvu.

Naime, Republika Hrvatska odlučila se za provedbu 19 mjera koje su odabrane na temelju detaljnih analiza poljoprivrednog, šumarskog i prerađivačkog sektora. Ulogu u odabiru upravo ovih 19 mjera imala je i javnost, tijekom dva kruga javnog predstavljanja u svim županijama Republike Hrvatske. Baš te odabrane mjere bi trebale dovesti do maksimalnog povlačenja raspoloživih sredstava.

"Očekujemo da će prvi natječaji za mjere iz novog Programa ruralnog razvoja biti raspisani tijekom 2014.", kaže Jakovina za Glas Slavonije. Anonimni izvori iz Ministarstva, pak tvrde da to neće biti moguće do 2015. Hrvatskoj će, dodaje Jakovina, kroz Program ruralnog razvoja iz EU fondova na raspolaganju biti oko 332 milijuna eura godišnje, a koliko će se novca iskoristiti, ovisit će o pripremljenosti projekata. To ipak ne znači da će hrvatski poljoprivrednici taj novac i vidjeti, jer kako i sam Jakovina kaže - ovise sami o sebi.

"Cilj je da taj postotak bude što veći, odnosno, težit će se da iskorištenost bude veća od 50 posto, što bi nas svrstalo među uspješnije zemlje. Kako je ranije i navedeno, program se neće moći provoditi od početka 2014., budući da na razini EU nisu stvorene sve pretpostavke za njegovo usvajanje."

Kakvi su realni izgledi da će projekti biti uspješni?

Ministarstvo poljoprivrede tijekom ove godine, provelo je anketu o interesu za projekte koje će biti moguće sufinancirati iz Programa ruralnog razvoja, a ukupno im je, kažu, pristiglo 2.358 projektnih prijedloga čija je vrijednost samo 15,6 milijardi kuna. Od tog je broja veliki dio projekata sličan onima koji su se financirali iz IPARD-a, dok se jedan dio odnosi na ulaganja koja će prvi put biti moguće sufinancirati iz novog Programa.

"Svjesni smo da projektni prijedlozi ne obvezuju ni na što te da je vjerojatno dobar dio projekata baziran na željama, ne i realnim potrebama samih korisnika. Posebno naglašavamo važnost udruživanja poljoprivrednika, jer će pojedinačno biti teško, skupo i komplicirano povući sredstva", navodi Jakovina te dodaje da je isto tako bitno da se zbog bolje informiranosti i mediji više uključe te pomognu ljudima na terenu da do njih dođe što više informacija. Nadajmo se da će projektnih prijedloga, kad za to bude vrijeme, biti mnogo više te da će uspjeti zadovoljiti zahtjevnu i nemilosrdnu - europsku birokraciju.

Foto: freepik.com


Tagovi

Udruživanje Program ruralnog razvoja Projektni prijedlog IPARD EAFRD Evaluacija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."