Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 30.11.2016. 19:30

Šišljagić za otvaranje puta hrvatskom proizvodu

Otvoreno pismo ministru poljoprivrede o kontroli hrane u RH!

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
  • 4.962
  • 495
  • 0

Prateći provedbu hrane na tržištu u Republici Hrvatskoj, Župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić uputio je otvoreno pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojemu je iznio zaključke donesene na radnom sastanku 23. studenog 2016. s predstavnicima: Hrvatske agencije za hranu, Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, Veterinarskog odjela Osijek, Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek, Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, Hrvatske poljoprivredne komore i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Potrebne su nam rigorozne kontrole hrane

Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci, koje je, za Županiju na čijem području je najveća proizvodnja mlijeka, mesa i voća, potrebno žurno provesti:

  • nastaviti s učinkovitim analizama hrane jer je vidljivo da u prethodnim razdobljima nisu bila osigurana dostatna financijska sredstva i adekvatan broj uzoraka, te osigurati dostatna financijska sredstva za učinkovitu analizu,
  • uskladiti monitoring mesa na salmonelu, s obzirom na značajniju pojavu Salmonele infantis u odnosu na Salmonelu enteriditis, a koja je obuhvaćena Zakonom o mikrobiološkim kriterijima za hranu vezano uz Uredbu EK 2073/2005.,
  • donijeti nacionalne propise koji će detaljnije definirati pojam "zdravstveno ispravne hrane",
  • zaključeno je da smanjenje uvozne hrane izazvane nesigurnošću potrošača za uvozni proizvod, treba supstituirati povećanjem obujma domaće proizvodnje i plasmanom domaćih proizvoda na tržište Republike Hrvatske.

"Poštovani gospodine ministre, uvođenje reda na tržište hrane u Republici Hrvatskoj je prijeko potrebno te u tom cilju imate punu potporu Osječko-baranjske županije, svih proizvođača i potrošača hrane s područja naše Županije, kao i mene osobno za nastavak započetih aktivnosti", piše dr.sc.Vladimir Šišljagić.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL


Tagovi

Tomislav Tolušić Vladimir Šišljagić


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?