Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumari najplaćeniji
  • 09.10.2016. 13:30

Poljoprivredna plaća ispod državnog prosjeka

Više od polovine zaposlenih Hrvata radi za manju plaću od državnog prosjeka, a za očekivati jest da je u poljoprirvedi situacija još gora.

Foto: bigstockphoto.com, zenpix
  • 2.660
  • 330
  • 0

Prosječna hrvatska plaća u poljoprivredi, prema posljednjim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 4.986 kuna, što je za više od 600 kuna manje od prosječne državne plaće. Najveće plaće u poljoprivredi imaju zaposleni u sektoru šumarstvo i sječa drva, čak 5.720 kuna, što je više od državne prosječne neto plaće koja iznosi 5.594 kune.

Zaposleni u ribarstvu imaju neto plaću 4.876 kuna, a zaposleni u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, lovstvu i uslužnim djelatnostima povezanim s njim 4.986 kuna. Prosječna plaća u poljoprivredi u ovoj godini manja je od lanjskog prosjeka kada je iznosila 5.069 kuna.

Šumarima 6.500 mjesečno!?

Podaci koje predočavaju suhe statističke tablice nikako ne odgovaraju realnom stanju u sektoru. Prosjek plaća u sektoru dižu zaposleni u državnom sektoru odnosno u Hrvatskim šumama.

Tako su troškovi osoblja u Hrvatskim šumama prošle godine iznosili 910 milijuna kuna, skoro za 22 milijuna kuna više nego prije dvije godine. Neto plaće su porasle s 551 milijuna kuna u 2014, na 568 milijuna kuna u 2015. godina, kako stoji u službenim financijskim izvještajima Hrvatskih šuma. Ukupan broj zaposlenih u Hrvatskim šumama d.o.o. na kraju 2015. godine bio je 7.255 radnika, kako piše Poslovni dnevnik. Jednostavna računica otkriva kako je lani prosječna mjesečna plaća zaposlenih u Hrvatskim šumama imala iznosila 6.533 kune, a za vjerovati jest kako je i ove godine na istoj razini.

Više od polovini manje od prosjeka

Puno realniji podataka bi bio da se dostupnijim učini podatak koliko iznosi medijalna neto plaća koja dijeli broj zaposlenih na pola. Tada bi se znalo po kojoj niskoj cijeni radi polovina zaposlenih u poljoprivredi, a ne da se prosjek napuhava državnim i menadžerskim plaćama.

Medijalna neto plaća za srpanj 2016. na državnoj razini iznosila je 4.941 kunu što je manje od državnog neto prosjeka. To znači da više od polovine zaposlenih Hrvata radi za manju plaću od državnog prosjeka, a za očekivati jest da je u poljoprirvedi situacija još gora.

Foto: bigstockphoto.com, zenpix


Tagovi

Plaća Poljoprivreda Hrvatske šume


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.