Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske vode
  • 21.03.2015. 17:25

Obilježavanje Svjetskog dana voda

Vodnim resursima Republike Hrvatske u cijelosti upravljaju Hrvatske vode i to na četiri vodna područja koja obuhvaćaju jedan ili više slivova glavnih riječnih vodotoka ili njihovih dijelova.

  • 187
  • 13
  • 0

Kako bi skrenuli pozornost svjetske javnosti na probleme vezane za vodu i vodne resurse, rezolucijom opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 1993. godine, 22. ožujka proglašen je danom obilježavanja Svjetskog dana voda, a razdoblje od 2005. do 2015. godine, desetljećem voda pod geslom Voda za život.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana je Voda i održivi razvoj. Ona je povezana s milenijskim ciljevima razvoja UN-a, odnosno izravno s osiguranjem održivosti okoliša, ali i s UN-ovim akcijskim planom desetljeća Voda za život u kojemu 2015. godina predstavlja zadnju godinu za ostvarenje i provođenje zadanih ciljeva.

Voda i održivi razvoj

Svjetski dan voda u Hrvatskoj će se obilježiti dan kasnije, u ponedjeljak 23. ožujka 2015. godine, u prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu, Ulica Grada Vukovara 220, s početkom u 11:00 sati. Svečanosti će biti nazočan i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

U našoj se zemlji, za razliku od mnogih drugih država, još uvijek može piti voda iz slavina, a da bi to što dulje ostalo tako, kontinuirano se provode njezine mikrobiološke i kemijske analize. Vodnim resursima Republike Hrvatske u cijelosti upravljaju Hrvatske vode i to na četiri vodna područja koja obuhvaćaju jedan ili više slivova glavnih riječnih vodotoka ili njihovih dijelova. Riječ je o vodnom području sliva Save, slivova Drave i Dunava, primorsko-istarskih slivova te dalmatinskih slivova.

Starogrčki filozofi smatrali su vodu počelom svega. Stoga nije pretjerano reći da je voda sam život i da nema cijene.

Količine pitke vode na našoj se planeti, nažalost, sve više smanjuju, a znamo da bez vode nema života. Ta bezbojna tekućina znači život kako za ljude tako i za biljni i životinjski svijet. Iako često niti sami nismo svjesni vrijednosti toga blaga, kao niti mnoštva čimbenika koji sutra to blago mogu pretvoriti u bezvrijednu tekućinu ukoliko ne budemo dovoljno odgovorni i razumni, poručuju stručnjaci.


Tagovi

Svjetski dan voda 22. ožujka Rezolucija skupštine UN-a Voda za život Voda i održivi razvoj Milenijski ciljevi Hrvatske vode Tihomir Jakovina Voda iz slavina Četiri vodna područja Sava Drava i Dunav Primorsko - istarski slivovi Dalmatinski sli


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.