Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 12.06.2014. 13:15

Napokon krenula isplata drugog dijela poticaja!

Započela isplata 1,2 milijarde kuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima!

Foto: depositphotos.com
  • 5.817
  • 763
  • 0

I dok po tko zna koji put otkupljivači pokušavaju diktirati sramotno nisku otkupnu cijenu pšenice s kojom poljoprivrednici ne mogu pokriti ni osnovne troškove proizvodnje, a kamoli nadati se dobiti, Vlada, odnosno resorno Ministarstvo poljoprivrede, putem visokih poreza, zakašnjelih isplata poticaja, ovrha, nemogućnosti prebijanja duga s državom te neispunjenih obećanja i vođenjem politike bez jasnih i konkretnih ciljeva za budućnost, dovodi do drastičnog pada domaće poljoprivrede. No, ipak, evo i malo svjetla na kraju tunela. Barem onog privremenog.

Krenula isplata drugog dijela potpora

Iz pouzdanih izvora saznajemo kako je danas, 12. lipnja 2014. krenuo drugi dio isplate poticaja. Sredstva bi na računima trebala u velikoj većini biti do ponedjeljka. Kako je obećao ministar financija Boris Lalovac, ali i Agencija za plaćanja u poljoprivredi prije koji tjedan, preostali iznos odobrenih sredstava za izravna plaćanja za proizvodnu 2013. godinu, poljoprivrednicima će se žurno isplatiti. To će im kažu, uvelike pomoći, ukoliko se iznosi na računima budu podudarali s onim očekivanim.

A evo i službenog priopćenja.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je započela s isplatom drugog dijela izravnih potpora, koje su za 2013. godinu odobrene za 96.785 poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je o 1,2 milijarde kuna iz Državnog proračuna za regionalno plaćanje (koje uključuje oranice, livade i pašnjake, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan) i premije (za krave dojilje, ovce i koze), koje će u sljedećih nekoliko dana biti isplaćeno na žiro račune korisnika. Time ujedno završava isplata za 2013. godinu.

Poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju porezni dug, odobreni iznos izravne potpore umanjen je za iznos dugovanja, sukladno evidenciji Porezne uprave, a od tzv. prijeboja dugovanja izuzeta su poljoprivredna gospodarstva koja se nalaze u područjima zahvaćenim poplavom.

Što je dosad isplaćeno?

Podsjetimo, od ulaska Hrvatske u EU, isplate izravnih potpora obavljaju se dva puta godišnje. Tijekom veljače ove godine isplaćen je prvi dio izravnih potpora poljoprivrednicima (regionalno plaćanje i premije) u ukupnom iznosu od 1,03 milijarde kuna. Financiran je iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi - ukupno 713 milijuna kuna (sva predviđena EU sredstva), dok je istovremeno iz Državnog proračuna RH isplaćeno 317 milijuna kuna, odnosno ukupan raspoloživ iznos državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, rasplodne krmače, mliječne krave, duhan i maslinovo ulje) te za IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka i integrirana poljoprivreda; teži uvjeti gospodarenja te izvorne pasmine i zaštićeni kultivari).

Ujedno napominjemo da su od 9. lipnja preko zaštićene mrežne aplikacije - AGRONET poljoprivrednicima dostupne Odluke o ostvarivanju prava na izravna plaćanja za 2013. godinu (regionalno plaćanje), kojima svaki korisnik može pristupiti pomoću svog korisničkog imena i zaporke te u izborniku „Odluke“ preuzeti odluke za svoje gospodarstvo. Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami pristupiti AGRONET-u mogu to učiniti putem regionalnih ureda Agencije za plaćanja u svim županijama (potrebno je osobno doći s korisničkim imenom i zaporkom za pristup AGRONET-u). Na Odluku korisnik ima pravo podnijeti prigovor povjerenstvu za prigovore u Agenciji za plaćanja u roku od 30 dana od dostave Odluke putem Agronet sustava (odnosno od 9. lipnja 2014.).

Još da dobijemo Brazil i možemo reći da nam je ovo sretan dan!

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Brazil Isplata poticaja APPRRR Niska otkupna cijena Pšenica Boris Lalovac 2013 Drugi dio poticaja Troškovi proizvodnje Zakašnjela isplata Sredstva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.