Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna rasprava
  • 31.08.2015. 16:40

Ako može Izrael - morat ćemo i mi!

Suše sve češće uništavaju poljoprivrednu proizvodnju seljaka u đurđevačkom dijelu Podravine. Samo rijetki svoje usjeve navodnjavaju.

  • 182
  • 13
  • 0

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, organizirao je javnu raspravu o trenutačnoj situaciji u kojoj se nalazi đurđevačka Podravina s ciljem buđenja i razvoja toga kraja. Na javnu raspravu bili su pozvani svi općinski načelnici s područja bivše Općine Đurđevac, kao i predstavnici HDZ-a i SDP-a.

No nitko se od njih nije odazvao, pa je Lacković, koji nije član niti jedne stranke, zaključio da oni očito ne smatraju primjerenim komunicirati s javnošću. Nezabilazne teme, uz one za očuvanje okoliša, bile su i one vezane uz tamošnju poljoprivredu.

Morat ćemo se ozbiljnije okrenuti navodnjavanju

Agronom Mirko Cepetić iz Virja kazao je kako subvencije u poljoprivredi postoje, ali su premale. Takođe je naglasio važnost educiranja poljoprivrednika.

"Polja su nam pusta, treba ljude zainteresirati za poljoprivredu, podjednako i za ratarstvo i za stočarstvo. Mađari navodnjavaju i kukuruz, a mi smo po tom pitanju nigdje", kazao je Cepetić, a gradonačelnik Lacković podsjetio na primjer Izraela koji leži u pustinji, a poljoprivreda mu odlično funkcionira, dok mi, pogotovo ovdje u Podravini, gotovo doslovno ležimo na vodi ili nam je jako blizu, a suša nas uništava.

Po svaki ozbiljniji dokument moraju u Koprivnicu

"Imamo toliko plodne zemlje, a Podravka uvozi rajčicu i krastavce. Također, neshvatljivo je što je Ministarstvo pravosuđa ukinulo gruntovnicu u Đurđevcu, koja je tu postojala desetljećima pa naši ljudi moraju po gruntovne izvatke odlaziti u Koprivnicu. Nemamo niti Agenciju za plaćanja u poljoprivredi. I ona je u Koprivnici. Državni službenici bi trebali ići tako gdje su poljoprivrednici, a ne obrnuto. Kako sve to drugačije shvatiti nego da se đurđevački dio Podravine namjerno zapostavlja", kazao je gradonačelnik Željko Lacković.

Poljoprivredni proizvođač Slavko Šikulec iz Molvi, smatra da je tržište Europske unije prezasićeno raznim proizvodima pa su naši seljaci i farmeri osuđeni na monopoliste ili na prodaju na tržnicama.


Tagovi

Đurđevac Željko Lacković Đurđevačka Podravina Javna rasprava Mirko Cepetić Virje Subvencije Educiranje poljoprivrednika Mađari Navodnjavanje kukuruza Izrael Plodna zemlja Podravka Uvoz rajčice Ministarstvo pravosuđa Ukidanje gruntovnice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]