Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 30.04.2015. 10:20

Koliko su "mladi" poljoprivrednici EU?

U Hrvatskoj je samo 4.1 posto poljoprivrednika mlađe od 35, dok ih je 31.6 posto starije od 64 godine! U cijeloj EU samo je 7.5 posto mladih poljoprivrednika.

  • 769
  • 202
  • 0

Mladi poljoprivrednici su u cijeloj Europskoj uniji zahvaćeni valom nove Zajedničke poljoprivredne politike. To je, kako kažu, jedno od velikih postignuća reforme koja je prihvaćena još 2013. EU je u procesu formiranja snažne, moderne poljoprivredne politike koja u mnogočemu gleda u budućnost. Jedan od njenih ciljeva je potaknuti rast, a time i zadržavanje, pa i stvaranje poslova u ruralnim područjima.

"Sada imamo plan koji će ustvari pomoći mladima da investiraju u poljoprivredu i ostanu na zemlji. Ali pravi izazov tek slijedi. Moramo taj plan i ostvariti i primijeniti na stvarnost", riječi su komisionara EU za poljoprivredu, Phila Hogana.

Nova generacija poljoprivrednika

"Moramo osigurati novu generaciju poljoprivrednika koji će uspjeti održati i pokrenuti agrobiznis", rekao je Hogan. S vremenom, ZPP je evoluirala kako bi dala ime izazovima koji nas sve pogađaju, kao što su klimatske, ekonomske i socijalne prilagodbe s kojima se suočavamo. Jedan u nizu problema je starenje populacije poljoprivrednika u Europi i potreba za potporom mladima, koji se opet suočavaju s brojnim preprekama kao što su kompleksni zakoni, nedostatak resursa.

Izvor: Eurostat

Stoga je najvažnije u prvih pet godina poslovanja osigurati postojan i održiv rast u poslu. Više saznajte u pamfletu koji se nalazi u prilogu ispod teksta.

Koliko su "mladi" EU poljoprivrednici?

Poljoprivredna populacija EU-28 stari. Na primjer, 2010. je samo 7.5% farmera u ovim zemljama bilo mlađe od 35, dok je 53% njih bilo starije od 55 godina i 30% iznad 65. Primjerice, Hrvatska je imala 9.600 mladih poljoprivrednika ispod 35, 28.020 njih starosti između 35 i 44 godine, te 58.429 poljoprivrednika između 45 i 54 godine.Čak 63.570 poljoprivrednika u Hrvatskoj prema tim statistikama bilo je starosti od 55 do 64, a 73.670 njih iznad 64 godine!


Dokumenti


Tagovi

ZPP CAP Agrobiznis Poljoprivredna politika Phil Hogan Regulative Resursi Mladi farmeri Nova generacija Zapošljavanje Ruralni razvoj


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.