Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Otok Pag
  • 06.02.2015. 20:05

EU novcem do razvoja poljoprivrede na Pagu i Rabu

Okupljenim predstavnicima OPG-ova i tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću, predavanja su održali stručni suradnici LAG-a koji su govorili o tri trenutno otvorena natječaja unutar mjere 4, iz programa Ruralnog razvoja RH.

Foto: depositphotos.com,
  • 357
  • 34
  • 0

U gradu Rabu na istoimenom otoku te Kolanu, mjestu na otoku Pagu, u organizaciji LAG-a Otok Pag održana je radionica "EU fondovi, mogućnost financiranja projekata bespovratnim sredstvima iz programa ruralnog razvoja" na kojoj su predstavljeni natječaji koji se odnose na ulaganja u poljoprivredi i općenito razvoj ruralnih područja.

Kako na oba otoka postoji veliki potencijal za ruralni razvoj, proizvodnju zdrave, autohtone hrane te razvoj agroturizma, tema radionice bila je vrlo korisna, budući da je omogućila zainteresiranima da dobiju odgovore na sva pitanja vezana uz EU fondove i dobivanje bespovratnih sredstava.

Kako povećati konkurentnost pomoću projekata?

Okupljenim predstavnicima OPG-ova i tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću, predavanja su održali stručni suradnici LAG-a i iskusni konzultanti Stevo Žufić i Željko Peran koji su govorili o tri trenutno otvorena natječaja unutar mjere 4, iz programa Ruralnog razvoja RH.

Okupljenima je tako pojašnjeno kako mogu restrukturirati, modernizirati i povećati konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava kao i njihovu okolišnu učinkovitost te preradu poljoprivrednih proizvoda. Njihova izlaganja dala su cjelovitu i potpunu informaciju za sve koji imaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja vezanih za sam proces prijave na natječaje, a aktivnom raspravom sa šezdesetak zainteresiranih predstavnika OPG-ova i tvrtki, koliko ih se ukupno prijavilo na oba predavanja, riješene su brojne nedoumice.

Važnost informacija o uvjetima prijava

Ovakva edukacija vrlo je važna, jer je na otocima Rabu i Pagu već u toku priprema određenog broja projekata. Govorilo se i o samom procesu prijave na natječaje, jer mnogi potencijalni podnositelji prijava nisu s time upoznati kao i o novom obaveznom načinu prikupljanja ponuda za sve EU projekte, osiguranju financijske konstrukcije te likvidnosti projekata. Bilo je riječi i o osnovnim prihvatljivim i neprihvatljivim troškovima projekata te neizbježnoj temi, dokumentaciji koju je potrebno prikupiti i izraditi prije same prijave na natječaje.

Govorilo se i o najavama mjera koje se odnose na osiguranje i pokrivanje štete u poljoprivrednoj proizvodnji. Predstavnici LAG-a Otok Pag izrazili su zadovoljstvo odazivom i korisnim informacijama koje su radionice dale njihovim članovima te kazali da će ih i dalje nastojati provoditi, s ciljem informiranja te pomoći svojim članovima, kao i svim drugim zainteresiranim subjektima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova.

Foto: depositphotos.com, @slovegrove


Tagovi

Otok Rab Pag Kolan LAG Otok Pag EU fondovi Bespovratna sredstva Rurarni razvoj Zdrava hrana Agroturizam Radionica Konzultanti Stevo Žufić Željko Peran Konkurentnost Mjera 4 Edukacija Projekti Priprema Dokumentacija Troškovi Osiguranje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]