Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijepljenje lisica
  • 19.03.2015. 10:10

Akcija oralnog cijepljenja lisica!

Oralno cijepljenje lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće. Tijekom 2015. godine provesti će se dvije akcije i to proljetna i jesenska, u okviru kojih će na površini cijele države, izuzev jadranskih otoka, putem posebnih zrakoplova biti distribuirano ukupno 2.827.100 vakcinalnih mamaka.

  • 237
  • 16
  • 0

Radi zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih izvora,, Ministarstvo poljoprivrede odnosno Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane će tijekom proljeća 2015. godine, provoditi aktivnosti oralnog cijepljenja lisica na području Republike Hrvatske.

"Oralno cijepljenje lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće. Tijekom 2015. godine provesti će se dvije akcije i to proljetna i jesenska, u okviru kojih će na površini cijele države, izuzev jadranskih otoka, putem posebnih zrakoplova biti distribuirano ukupno 2.827.100 vakcinalnih mamaka. Provjera učinkovitosti oralne vakcinacije osigurava se analizom rezultata laboratorijskog testiranja lisica. U odstrelu lisica, koji se provodi nakon svake akcije, te njihovoj dostavi u ovlaštene veterinarske organizacije, važnu ulogu imaju lovačka društva", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Imuniziranje lisica prije sezone parenja

Proljetna akcija oralne vakcinacije lisica počela je 15. ožujka 2015. godine. Tijekom nje, mamci koji sadrže cjepivo, polagat će se iz zrakoplova. Na taj način bit će distribuirano ukupno 1.413.550 vakcinalnih mamaka. Planirano vrijeme za završetak provedbe proljetne akcije je 15. lipnja 2015. godine, ovisno o vremenskim uvjetima. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, dok se proljetna akcija provodi oko dva mjeseca nakon štenjenja lisica kako bi se procijepio i pomladak.

Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. U Hrvatskoj se mamci polažu pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaka. Iz zrakoplova se, pomoću specijalnih uređaja s ugrađenim GPS sustavom, izbacuje jedan po jedan mamak. Na jednom km kvadratnom zrakoplov napravi dvije paralelne linije leta, međusobne udaljenosti 500 m, pa se 25 mamaka položi na površini od jednog kilometra kvadratnog, čime se osigurava udaljenost od 80 m između dva mamka.

Raspored distribucije cjepiva po županijama pronađite u prilogu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Bjesnoća Lisice Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Oralno cijepljenje lisica Iskorijenjivanje bjesnoće Dvije akcije Proljetna i jesenska Jadranski otoci Vakcinalni mamci Lovačka društva 15. ožujka 15. lipnja Imunizacija lisica Štenjenj


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer