Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začin života
  • 29.07.2015. 17:50

60 vrsta začinskog bilja i povrća u plasteniku!

Chili papričice novina su na tržištu, u plasteniku ih ima cijele godine. Želja im je ekološka proizvodnja kvalitetnih i novih proizvoda.

Foto: depsoitphotos.com, lucidwaters
  • 7.073
  • 385
  • 0

"Zbog ljubavi prema začinskom bilju, želimo promovirati njegovu prehrambenu vrijednost i ljekovitost. Kvalitetnim uzgojem i raznolikom ponudom nastojimo kod naših kupaca osvijestiti zdravstvene i kulinarske vrijednosti začinskog bilja te poticati njegovu upotrebu u svakodnevnoj prehrani.

Proizvodnja je organizirana u grijanom plasteniku na kliznim stolovima. Rado ćemo primiti svakog posjetitelja, potencijalnog kupca, slučajnog prolaznika ili znatiželjnog promatrača te prezentirati našu ponudu. Proizvodi se mogu razgledati i kupiti na našoj adresi, na osječkoj glavnoj tržnici ili ih možemo dostaviti putem pošte", jasno poručuju iz OPG Ćurić. Marinko Ćurić odvažio se ozbiljno krenuti u proizvodnju nekoliko vrsta začinskog, egzotičnog bilja te povrća.

U planu i prerada začinskog bilja

Začin života u ponudi ima 14 vrsta začinskog bilja, 25 sorti chili papričica, 5 vrsta egzotičnog bilja te 15 vrsta sadnica povrća.

Bave se uzgojem i prodajom presadnica, svježe rezanog i sušenog začinskog bilja. Uzgajaju i prodaju sadnice, svježe i sušene plodove chili papričica. Začinsko bilje prodaje se u plastičnim posudicama pojedinačno ili u drvenim nosiljkama sa po tri ili četiri začinske biljke.

Marinko Ćurić ima plastenik 10x14 m, 140 m², profesionalni, sa duplim folijama, upuhivanjem zraka, automatskim sustavom i rolo stolovima zbog uzgoja sadnica.

"Započeo sam proizvodnju začinskog bilja, htio sam nešto novo, a to su chili papričice. Uzgajam sadnice, a proizvodnju sam započeo ove godine, zimus. Paprika, rajčica za sadnice, u planu mi je sušenje i mljevenje začinskog bilja u prikladnoj ambalaži. Javio sam se na projekt za male OPG-ove mjera 6.3. poticanje malih gospodarstava. Od začinskog bilja uzgajam: bosiljak, timijan, lavandu, limunsku travu, ružmarin, korijander, kao i 20 vrsta chilija različite jačine.

Egzotično bilje u Slavoniji

U ponudi je i crna rajčica i meksički krastavac. Prodajem flance na svom OPG-u. Početak je proizvodnje pa se ukazuju pogreške. Chili paprike su raznolike boje, mirisa, ljutine, a pravilna uporaba korisna je za zdravlje. Istraživao sam ljekovita svojstva chili papričica: djeluju antiupalno, sprečavaju bol, potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava, poboljšavaju probavu, stvaraju hormon sreće". Pun optimizma ispričao je za Agroklub Ćurić.

Chili papričice novina su na tržištu, u plasteniku ih ima cijele godine. Želja mu je ekološka proizvodnja kvalitetnih i novih proizvoda. OPG Pelin, koji je pionir eko proizvodnje, im puno pomaže kroz savjete. "Svaka domaćica može imati kalić kvalitetne veličine, ne pretjerivati s vlagom i suncem. Držati u kući na osvjetljenom mjestu i dovoljno vlažnosti. Volio bi dovesti vrt u kuhinju, iskoristiti ih svježe, kada ih se skine dalje se razvijaju. Chili papričice su raznolike boje i veličine, 11.000 puta ljuće od obične feferonke. Treba razbiti stereotip, pravilna primjena dobra je za zdravlje."

Foto: depsoitphotos.com, lucidwaters


Povezane biljne vrste

Kiselica

Kiselica

Sinonim: - | Engleski naziv: Sonel | Latinski naziv: Rumex acetosa L. var. hortensis Dierb.

Kiselica je višegodišnja biljka snažnog i razgranatog korijena koji prezimljuje, a u proljeće se na skraćenoj stabljici razvije rozeta lića. Lišće je kopljastog oblika, dugo 10 –... Više [+]

Korabica

Korabica

Sinonim: - | Engleski naziv: Kohlrabi | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L.

Korabica je dvogodišnja biljka. U prvoj godini nakon četvrtog ili sedmog pravog lista počinje zadebljavanje stabljike, koja do tehnološke zrelosti poprimi kuglast, kuglasto... Više [+]

Tagovi

Začin života Chili papričice Ljekovito bilje Presadnice OPG Ćurić Grijani plastenik Začinsko bilje Egzotične kulture Eko uzgoj OPG Pelin Chili Zdravlje Kiselica Korabica


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.