Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz u vinogradu
  • 04.05.2024. 07:30

Kako orezati i tretirati vinovu lozu koju je pogodio mraz?

U slučaju izmrzavanja vinove loze prvo treba odrediti intenzitet - je li slabiji ili jači te na temelju toga odlučiti koju mjeru primijeniti

Foto: Shutterstock/Lipatova Maryna
  • 588
  • 35
  • 0

Nedavni je mraz pogodio pojedine vinogradarske položaje do te mjere da vinogradari ne trebaju ni računati na ovogodišnji urod. Ondje gdje je prošao, mladice i pupovi ostali su kao spaljeni, a vinogradari u nedoumici - što im je činiti i što mogu očekivati.

Prevencijom protiv mraza 

"Najvažnija mjera prevencije je poštovanje temeljnih pravila agronomske struke – izbor optimalnih položaja primjerene nadmorske visine, ekspozicije i nagiba", podsjeća izv. prof. dr. sc. Mato Drenjančević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. 

Kaže da, koliko je vidio, u proizvodnim uvjetima Slavonije i Hrvatskog podunavlja nije bilo većih oštećenja osim na iznimno lošim položajima i to u pravilu nedovoljne nadmorske visine ili nemogućnošću otjecanja hladnog zraka. "Tu mislim na različite depresije koje je trebalo poravnati prije sadnje, a ukoliko to nije bilo moguće, na tim položajima nije trebalo saditi vinovu lozu", jasan je Drenjančević. 

Izmrzavanje - slabije ili jače? 

Kaže, u slučaju izmrzavanja prvo treba odrediti intenzitet.

"Kod slabijih izmrzavanja lozi možemo pomoći prihranom dušikom, ali i primjenom različitih aminokiselina i drugih pripravaka koji stimuliraju rast. Na tržištu ih ima pod različitim trgovačkim nazivima. Ono što je smrzlo je mrtvo i treba odbaciti", poručuje. 

Naglašava da će u slučaju jačeg izmrzavanja biti nužna rezidba i oporavak trsa iz spavajućih pupova pri čemu treba biti osobito oprezan s količinama dušika čija pretjerana upotreba u ovom slučaju može produžiti vegetaciju i usporiti dozrijevanje drva. "Može se dogoditi da iduće zime stvaramo preduvjete za značajno veću štetu uslijed niskih zimskih temperatura", upozorava. 

Za kraj podsjeća da ukoliko je došlo do smrzavanja cvatova i ove godine neće biti roda, to nikako ne znači da trebamo prestati sa zaštitom od plamenjače, pepelnice i crne pjegavosti.


Tagovi

Izmrzavanje vinove loze Mraz u vinogradu Spavajući pupovi Smrzle mladice Proljetni mraz Mato Drenjančević Prihrana dušikom Aminokiseline Biostimulatori


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Druga strana kiše... Užas.. :(