Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt ADAPTVitis
  • 08.05.2024. 12:00
  • Osječko-baranjska, Mandićevac

AdaptVitis: Projekt koji će dati rješenja za prilagodbu vinove loze klimatskim promjenama

Ugovor o provedbi trogodišnjeg projekta “Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze - ADAPTVitis", potpisan je između Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 611
  • 119
  • 0

Na pokušalištu osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Mandićevcu kod Đakova, potpisan je ugovor o provedbi trogodišnjeg projekta “Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptabilnih genotipova vinove loze - ADAPTVitis", odobrenog u sklopu Interreg IPA programa Hrvatska-Srbija.

Ukupna vrijednost mu je 2.553.600 eura, vodeći partner je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, a partner na projektu, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu koji svoj dio istraživanja obavlja na vinogradu u Sremskim Karlovcima.

"Kupnjom površine veličine 33.603 četvornih metara 2012. godine na jednom od najpoznatijih kontinentalnih vinogorja, vinogorju Đakovo na položaju Mandićevac, stvoreni su preduvjeti za osnivanje pokušališta", podsjetio je dekan FAZOS-a, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić.

Pokusni nasad s vinskim sortama danas obuhvaća najznačajnije preporučene sorte za proizvodnju bijelih vina kao što su Chardonnay, Graševina, Rizling rajnski, Sauvignon bijeli, Traminac mirisavi te crnih Cabernet sauvignon, Merlot, Frankovka, u regiji Istočna kontinentalna Hrvatska.

Centar za novitete, mini vinarija i podrum

No, sve je počelo još 2003. godine.

”Tada smo započeli sa studijskim programom hortikulture i nakon toga 2008. s programom voćarstvo-vinogradarstvo i vinarstvo te sanjali o vlastitom modernom pokušalištu za studente, ali i znanstveno-istraživački rad. Te 2012. smo došli u posjed ta prva 3 hektara ovdje na obroncima Krndije. Već 10-tak godina sanjamo o vlastitom objektu i sad nam se želja ostvarila”, naglasio je Zmaić. 

Projekt, naime, sadrži u svom elaboratu i izgradnju Centra za novitete, mini vinariju i podrum

Pokušalište FAZOS-a u Mandićevcu 

Ugovor o financiranja uručio je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić. Kako je poručio, najvažnije je da omogućimo vinogradarstvu kao značajnoj djelatnosti Osječko-baranjske županije i samoj regiji da se odupre izazovima koje su izazvale klimatske promjene.

"Omogućit ćemo objema institucijama iznalaženje novih tehnoloških dostignuća te rješenja za borbu s klimatskim promjenama kako bi očuvali vinogradarstvo u ovoj regiji", kazao je Mikulić.

"Naša suradnja je zaista na vrhunskoj razini, a čestitam na ovom izuzetno važnom projektu svim sudionicima", istaknuo je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić i dodao da je s 2.069 hektara Osječko-baranjska županija druga po veličini površina koje se nalaze pod vinovom lozom u Hrvatskoj. No, vodeće mjesto zauzima po proizvodnji vina, a to je približno 109.000 hektolitara.

"I ostale sastavnice Sveučilišta koristit će ovo pokušalište u Mandićevcu kroz različite završne konferencije, ali i mnoge druge aktivnosti", rekao je rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Kruna višegodišnje suradnje 

Dr.sc. Nenad Magazin, prodekan za razvoj i suradnju s privredom inače i sam profesor voćarstva, primio je ugovor u ime novosadskog fakulteta. "Važnost ovog projekta više mi je nego poznata i mislim da je on kruna višegodišnje i višedesetljetne suradnje koje naši fakulteti imaju. A pogotovo koje imaju na polju prekogranične suradnje", rekaa je i dodao da se obje institucije trude iskoristiti sredstva koja možda drugi ne vide da postoje.

"Sve u cilju da što više pomognemo našim proizvođačima, ali i generalno našem društvu. Upravo ovaj projekt će biti takav da ćemo poslije par godina imati rezultate koji će biti vidljivi kroz desetljeća u vidu ne samo objekata koje ćemo podići i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo, nego jasnih smjernica našim proizvođačima, našim vinogradarima i vinarima kako da se u narednom periodu prilagode klimatskim promjenama kojih smo više nego svjesni", poručio je Magazin.

Dodao je i da mu je drago da su kolege prije nekoliko godina krenuli u tom pravcu, kao i oni u Novom Sadu gdje imaju već više od 70 godina ogledna polja i iza sebe mnogo novih sorti.

Dr.sc. Dragoslav Ivanišević, profesor vinogradarstva i direktor Odjela za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, rekao je kako će na ovaj način poboljšati svoje kapacitete i stvoriti znatno bolje uvjete za edukaciju svojih studenata, ali i proizvođača kroz primjenu novih tehnologija u praksu.

Možemo očekivati dobru godinu 

Doc.dr.sc. Toni Kujundžić s FAZOS-a osvrnuo se na trenutno stanje u vinogradima te rekao kako je proteklih 30 dana bilo vidljivo da se moramo prilagođavati novim klimatskim promjenama. Prije mjesec dana imali smo porast temperature na gotovo 30 stupnjeva i ranije kretanje vegetacije. A onda je došlo do izmrzavanja, što samo potvrđuje da se moramo prilagođavati novim uvjetima i mijenjati se. 

"Upravo kroz ovakve projekte ćemo nastojati pružiti informacije proizvođačima i kroz nove sortimente im se približiti", rekao je Kujundžić navodeći da se trenutno obavlja košnja u vinogradima i zaštitni tretmani, ali da možemo reći da je situacija pod kontrolom i nema nikakvih pritisaka bolesti.

"Ako se nastavi ovakvo vrijeme možemo očekivati dobru godinu", poručio je. 

Potpisan je ugovor o provođenju vrijednog projekta

Ukupna pokusna površina ovoga pokušališta je 1,4 ha. Međuredni razmak je 2,2 m, a unutar reda 0,8 m. Svaka sorta zastupljena je s 1.040 trsova na dvije podloge i s dva klona. Kako smo čuli, svrha pokusa je odrediti učinke podloga i klonova te različitih agro i ampelotehničkih zahvata na urod i kakvoću grožđa pojedinih sorata. Kolekcijski nasad (sortiment) zauzima površinu od 2.000 m² koja će se postupno popunjavati tijekom rada pokušališta. 

Na površini od 2.400 m² u planu je postavljanje komparativnog pokusa sa stolnim sortama. Cilj eksperimentiranja je ustanoviti pogodnost novog stolnog sortimenta za široku proizvodnju, kao i mogućnost smanjenja primjene zaštitnih sredstava.


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS Projekt Ugovor Prilagodba vinogradarstva Klimatske promjene FAZOS Poljoprivredni fakultet Suradnja Krunoslav Zmaić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]