Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riječ stručnjaka
  • 14.05.2024. 09:00

Evo kako dezinficirati papke kod goveda

Na ovaj način se sprječavaju nepoželjne infekcije koje mogu uzrokovati bolesti kao što je dermatitis.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 298
  • 41
  • 0

Jedan od najvažnijih postupaka njege papaka goveda je pravilna dezinfekcija. Izvodi se jednostavno i lako, a prednost je i što se može organizirati relativno povoljno, bez većeg ulaganja.

"Dezinfekcija je značajna i neophodna, jer se na ovaj način sprječavaju nepoželjne infekcije koje potom uvjetuju bolesti, kao što je međuprsna upala, odnosno dermatitis", kaže stručni savjetnik za stočarstvo Dragoljub Krajnović.

Mjere dezinfekcije papaka se kontrolirano najbolje provode ispred objekta za držanje krava i goveda, odnosno, pri ulasku u muzilište na većim farmama.

Papak glavu čuva: Neobrezivanje se može odraziti na zdravlje krava, ali i džep vlasnika

"U oba slučaja treba izgraditi mali betonski bazen - kadu, dužine od tri do pet metara, širine oko 75 cm, s optimalnom dubinom od 15 cm. Ukoliko farmer nema ovakvu dezo-barijeru, može se improvizirati upotrebom debele plastične folije s nekoliko gredica, četiri do osam, različitih dužina".

Formalin i bakrov sulfat

Kako pojašnjava Krajnović, ukoliko su u pitanju manja gospodarstva s nekoliko krava, dovoljno je za dezinfekciju koristiti vinogradarske prskalice, tako da se postupak izvodi prskanjem ili pranjem papaka.

"Sredstvo koje se najčešće koristi u praksi je tri do petpostotna otopina formalina (tri do pet litara formalina na 95 - 97 litara vode). Osim toga, upotrebljava se i šestpostotna otopina bakrovog sulfata koji povoljno djeluje na očvršćivanje rožine papaka, čime se sprječava pucanje ovog zaštitnog sloja", objašnjava ovaj savjetodavac dodajući da je otopina formalina povoljnija, pa se češće koristi.

"Ipak, preporuka je da se naizmjenično koriste i jedan i drugi dezinficijens, jer se tako njihovo djelovanje nadopunjuje i čitav proces čine djelotvornijim."

Kako izgleda dezinfekcija?

Pripremljena otopina se nalije u bazen na razinu od 10 cm i zatim se koristi narednih dva do tri dana, poslije čega efiksnost počinje opadati.

"Ovakva otopina se brzo prlja, pa je potrebno mijenjati ju. Djelovanje joj se smanjuje na temperaturi ispod 15oC", napominje Krajnović. 

Kroz pripremljenu otopinu krave trebaju prolaze nekoliko puta dnevno, preporuka je tri puta, u razdoblju od tri do pet dana u kontinuitetu.

Krave provode puno vremena u stojećem položaju i svojom težinom znatno opterećuju noge, a samim tim i papke. Ukoliko se o njima ne vodi računa, životinja može biti zdravstveno ugrožena, a ujedno i manje produktivna. Neophodno je na vrijeme prepoznati problem s papcima, ali je to često teško uočljivo. 

"Ovu mjeru treba provoditi minimalno dva puta godišnje, a preporuka je da se obavlja i češće. Treba biti oprezan i ne dozvoliti da krave piju otopinu iz bazena. Ukoliko se pojavi iritacija kože oko papaka, započeti tretman dezinfekcije treba odmah prekinuti da bi se spriječile neke teže posljedice", upozorava on.


Tagovi

Uzgoj goveda Dragoljub Krajnović Dezinfekcija papaka Njega papaka Čime dezinficirati Dezo barijere


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".