Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zadrevec
  • 04.05.2024. 13:30
  • Međimurska, Oporovec

Z cugom v zeleno Međimurje i na farmu koza obitelji Zadravec

Držimo da sve počinje u štali te imamo samo 53 koze kojima možemo pružiti maksimalne uvjete, kažu Jasminka i Stjepan Zadravec, dobitnici brojnih nagrada za svoje sireve.

Foto: Marinko Petković
  • 881
  • 86
  • 0

Iza njih su 33 godine bavljanje kozarstvom u Donjem Međimurju u mjestu Oporovec, no Stjepan i Jasminka Zadravec i dalje grade. Nakon sirane Opor i obiteljskog muzeja u planu je i spavanje na sijenu na gmajni, drže se one da je 'manje više', a do njih sada možete i "z cugom".

"Volimo reći da smo imanje i tradiciju bavljenja poljoprivredom naslijedili od japice i mamice. Na našem gospodarstvu bavimo se kozarstvom, proizvodnjom kozjeg mlijeka i preradom istoga u sireve", kazao je Stjepan Zadravec, koji nas je odmah uveo u štalu koja je bila gotova prije obnove kuće.

Pokrenuli su i igraonicu za djecu pod nazivom Pomazi meeee! To uključuje i šetnju i druženje s kozama na obližnjem imanju koje su ovih dana posjetili volonteri i novinari zahvaljujući akciji "Z cugom v zeleno Međimurje“ Turističke zajednice Međimurske županije.

Samo najbolje za koze 

Naime, istraživanja su pokazala kako čak 75 posto turista za dolazak i kretanje po ovoj županiji koristi osobni automobil, pritom stvarajući veliki negativni CO2 otisak. Kako bi to spriječili, ali i sačuvali najzeleniji dio Hrvatske uistinu zelenim, Turistička je zajednica predstavila inovativni koncept, koji je dio projekta Laboratorij održivog razvoja turizma.

Riječ je o ekološki prihvatljivom dolasku, sudjelovanju u nizu 'zelenih akcija' te istraživanju ove destinacije koristeći bicikl, pješačeći ili se vozeći minibusom "Međimurje u pokretu" koji omogućuje svima da na brz i jednostavan način obiđu sve turističke mikrolokacije na ovoj destinaciji.

Direktor navedene TZ, Rudi Grula istaknuo je da ova turistička priča nije samo izlet već rade na održivoj mobilnosti jer je poznato koliko je vlak zapravo održivije putovanje u odnosu na automobile i autobuse. 

Bajkovito imanje vrijedne obitelji 

A prema riječima Stjepana Zadravca, dvije rijeke, Mura sa sjeverne i Drava s južne strane, pomogle su u stvaranju ovoga plodnoga kraja, koje je više voćarski kraj u odnosu na Gornje Međimurje, koje ima više vinograda.

"Jako pazimo na kvalitetu proizvoda, a držimo da sve počinje u štali te imamo samo 53 koze kojima možemo pružiti maksimalne uvjete pa tako one imaju i svoju ljuljačku, koju redovo koriste u paru", kažu supružnici. Stjepan ne krije da se davno zaljubio u domaće životinje, jer je odrastao na selu i ta ljubav nije prestala ni kada je otišao raditi u Švicarsku na farmu s 3.000 koza.

"Imali smo i mi 120 koza te velike planove da dignemo skupe kredite i napravimo farmu s čak 400 koza, ali smo odustali na vrijeme iz obiteljskih razloga", pričaju nam Zadravci, nakon što smo posjetili i siranu i obiteljski muzej. Ima u njemu velike i vrijedne obiteljske tradicije, koja seže i do 170 godina unazad, a zapazili smo drvenu škrinju iz 1848. i vagu iz 1869. godine. Jasminka kaže da je sirana Opor zbog podjele većih poslova, u njezinoj nadležnosti, a svaki drugi dan radi sireve.

Nagrade za sireve 

Ponosni su i na brojne nagrade za svoje sireve, posebno one na sajmu u Gornjoj Radgoni, jer drže da su Slovenci još donedavno bili '100 godina ispred nas, ali više nije tako.

Ianče, koncept Laboratorij održivog razvoja turizma uključio je i učenike Srednje strukovne škole Prelog koji su s profesoricom kuharstva Slađanom Herman svim putnicima "cuga" poslužili međimurski doručak. U skladu s idejom održivosti, doručak je podijeljen u 'pinklecu', kuhinjskoj krpi izrađenoj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova i to bez otpadne ambalaže. Ovaj tim bio je zaslužan i za večeru na kojoj su posluženi međimurski specijaliteti.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj koza Sirana Opor Stjepan i Jasminka Zadravec Proizvodnja sira


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba kamilice u slatinskom kraju u punom je jeku. Uskoro više... ;) (foto: Mario Prugovečki)