Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 14.05.2024. 12:00

Što je potrebno za kompletan i kvalitetan uzgoj plodovitog povrća?

Uzgoj plodovitog povrća započinje sadnjom zdravog sadnog materijala, no što nakon presađivanja pa sve do kraja vegetacije? Potreban je potpuni angažman u obliku monitoringa, zaštite i ishrane kako bi se osigurao dostatan i kvalitetan prinos.

Foto: Maja Celing Celić
  • 674
  • 88
  • 0

Prilikom odabira kvalitetnih presadnica prije svega treba obratiti pažnju na razvijenost korijena koji mora biti bijele boje i zauzimati veći dio posude u kojoj se biljka razvija. Nadzemni dio biljke ne smije biti prebujan i mora djelomično biti otporan na savijanje, tj. na pucanje, bez vidljivih znakova bolesti i prisutnosti štetnika. 

Obzirom da je plodovito povrće, kao što su rajčica, paprika, tikvica, krastavac, termofilno, tj. uzgaja se u toplijem dijelu godine, prilikom sadnje treba voditi računa o noćnim i dnevnim temperaturama zraka. Stoga je preporuka da se s njegovom sadnjom ne kreće prije sredine svibnja jer je iznimno osjetljivo na niske noćne temperature, a značajne štete nastaju pri noćnim temperaturama od 5°C. 

Ukoliko nakon sadnje dođe do oštećenja biljke uslijed niskih noćnih temperatura, preporuka je primijeniti biostimulator Bombardier na bazi aminokiselina, koji potiče biljku da reagira i odgovori na nastali stres uz minimalne štete za samu biljku. Proizvodnja povrća predstavlja visoko intenzivnu proizvodnju stoga je prilikom uzgoja potrebno provesti sve mjere kako bi se zadovoljili zahtjevi prinosa i kvalitete. Sukladno navedenom, spomenuti preparat osim u stresnim uvjetima može se primjenjivati i nekoliko puta tijekom vegetacije zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja, izuzev onih na bazi bakra i sumpora te u slučaju zajedničke primjene preuzima i ulogu okvašivača.

Plamenjača ne bira vrijeme ni mjesto

Vegetacija navedenih kultura traje od presađivanja, polovicom svibnja, do pojave prvih mrazeva, a to u našem kontinentalnom dijelu može biti do sredine listopada čak i do prve polovice studenog. Iz tog razloga potrebno je posebnu pažnju posvetiti zaštiti od bolesti i štetnika

Zajednički nazivnik rajčici, krastavcima i tikvici je plamenjača koja nema neke posebne zahtjeve za razvoj što se tiče temperature zraka i vlage te se javlja u temperaturnom rasponu od 10-28 °C. Sa zaštitom treba krenuti vrlo rano, ubrzo nakon presađivanja kako bi se biljke zaštitile odmah na početku i osigurao vegetativni razvoj biljke.

vdc
Cilj je uzgoj zdravih, kvalitetnih i savitljivih sadnica

Nakon presađivanja preporuka je primijeniti preparat Cuprablau Z 35 WG, aktivne tvari (a.t.) bakarni oksiklorid, koji, osim što je preventivni kontaktni fungicid, ujedno je i baktericid. Primjenjuje se isključivo preventivno prije nego što dođe do infekcije, a ima dozvolu za primjenu u rajčici, krastavcu i tikvici. 

Kako spomenuta plamenjača nema posebne zahtjeve za temperaturom i vlagom te se razvija u širokom rasponu, potrebno je provoditi kontinuiranu zaštitu tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja. Za suzbijanje ove bolesti Chromos Agro stručnjaci preporučaju Ortofin, a.t. azoksistrobin (tikvica, krastavac, rajčica, paprika, patliđan) u dozi od 1 l/ha. Primjenjuje se isključivo preventivno te osim djelovanja na plamenjaču suzbija i pepelnicu.

Sredstva birati s obzirom na uvjete

Ukoliko dođe do infekcije ili još gore do pojave simptoma, preporuka je da se primjenjuju sistemični preparati. Kod suzbijanja plamenjače to su Armetil 25, a.t. metalaksil, u dozi od 0,8 l/ha (rajčica), Phyto Sarcan, a.t. kalijevi fosfonati, u dozi od 2,5 l/ha (rajčica, paprika, patlidžan) te Golbex WG, a.t. fosetil, u dozi od 0,75-2,5 kg/ha (rajčica, krastavac). Spomenuti preparati su sistemici, tj. ulaze u biljku pomoću biljnih sokova, a kreću se kroz nju štiteći novi porast. Kako bi ona bila u potpunosti zaštićena te kako bi se spriječila pojava rezistentnosti patogena, potrebno ih je miješati s kontaktnim fungicidima. 

Od preventivnih kontaktnih preparata preporuča se Daramun, a.t. ciazofamid, u dozi od 0,8 l/ha (rajčica) te Polyram DF, a.t. metiram, u dozi od 2 kg/ha (rajčica). Osim navedenih za suzbijanje plamenjače, može se primijeniti i kombinirani sistemično kontaktni preparat Orvego, a.t. dimetomorf i ametoktradin, u dozi od 0,8 l/ha (rajčica, krastavac, tikvica). Budući da plamenjača nije jedina bolesti koja napada plodovito povrće, u zaštitu je osim već navedenih potrebno uključiti i sredstva koji suzbijaju uzročnika pepelnice i sive plijesni. Iz te skupine svakako izdvajamo Signum, a.t. boskalid i piraklostrobin, u dozi od 1-1,5 kg/ha (rajčica, paprika, patlidžan). On također pokazuje iznimno sekundarno djelovanje na bakterioze u paprici. 

Protiv pepelnice jako dobro djelovanje pokazao je Vivando, a.t. metrafenon, u dozi od 0,2-0,45 l/ha ovisno o kulturi u kojoj se primjenjuje (rajčica, paprika, tikvica, krastavac). Prilikom odabira preparata za suzbijanje uzročnika bolesti u plodovitom povrću treba voditi računa o tome kakvi uvjeti prevladavaju obzirom na temperaturu zraka, vlagu i količinu oborina i prema tomu odabrati sredstva koja će se primjenjivati za zaštitu.

Suzbiti štetnike i vrlo važno - obaviti prihranu

Veliki problem predstavljaju i štetnici. Kako bi uspjeli izaći na kraj s njima potreban je stalan monitoring nasada, praćenje prisutnosti razvojnih oblika pojedinog štetnika te prema tome odabrati odgovarajući preparat.

vd
Posebnu pažnju potrebno je posvetiti i ishrani bilja

Za suzbijanje raznih oblika sovica, zelene stjenice i lisnih ušiju u plodovitom povrću preporuča se preparat Rotor Super, a.t. deltametrin, u dozi od 0,18 - 0,5 l/ha. Također, preparat s iznimnim djelovanjem na krumpirovu zlaticu, prije svega u patlidžanu koji predstavlja poslasticu za spomenutog štetnika je Alverde, a.t.metaflumizon, u dozi od 1 l/ha. Naglasak je da ga treba primijeniti dok je dio gusjenica izašao iz jaja, odnosno ranim fazama razvoja. Osim djelovanja na krumpirovu zlaticu, učinkovit je i protiv južnoameričkog moljca rajčice i sovica (rajčica, paprika, patlidžan).

Kako bi proizvodnja dala zadovoljavajuće rezultate u pogledu kvalitete i kvantitete, osim zaštite potrebno je pažnju posvetiti i ishrani bilja. Izbor vrste hraniva ovisi o fazi razvoja biljke. Tako je nakon presađivanja naglasak na hranivima koja imaju naglašeni fosfor jer se time potiče razvoj korijena, povećava se površina kojom biljka aktivno usvaja vodu i hranjiva. Nakon toga, u fazi intenzivnog vegetativnog rasta naglašena je potreba za dušikom, a u fazi formiranja plodova hranjiva na bazi kalija. Na početku faze cvatnje preporuka je primijeniti hranjiva na bazi bora kako bi se osigurala kvalitetna oplodnja i dostatno zametanje plodova uz dodatak spomenutog preparata Bombardier kako bi biljka što lakše prošla kroz vrlo osjetljivo razdoblje cvatnje. Također, u fazi cvatnje preporuka je započeti ishranu kalcijem kako bi se izbjegli fiziološki poremećaji u vidu vršne truleži na rajčici i paprici.

Proizvodnja plodovitog povrća predstavlja vrlo složen kompleks koji je pod utjecajem brojnih biotičkih i abiotičkih faktora te je potreban potpuni angažman u obliku monitoringa, zaštite i ishrane kako bi se osigurao dostatan i kvalitetan prinos.

Za više informacija obratite se stručnjacima Chromos Agra na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Plodovito povrće Zaštita presadnica Zaštita rasada Zaštita povrća od bolesti Zaštita povrća od štetnika Biostimulator na povrću Ishrana povrća Plamenjača Pepelnica


Autorica

Nikolina Hasanović

Više [+]

Magistra inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva. Od kraja 2019. godine započinje radni odnos u Chromos Agro d.o.o. kao viša stručna suradnica prodaje i primjene.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pohvaliti se, ili se ne pohvaliti - pitanje je sad! Eci-peci-pec.... Stalo na onom prvom :) Daklem - kroz ova vrata je prolazio naš Baby Lasagna, divna osoba koju bi svatko poželio za sina, brata ili nešto treće. Bilo vama smiješno ili ne,... Više [+]