Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kombinacije povrća
  • 15.05.2024. 07:30

Loši susjedi u vrtu: Izbjegavajte ovih 7 kombinacija

U slučaju da vam nedostaje mjesta, možda ćete pokušati spojiti biljke koje se međusobno ne slažu. Ipak, imajte na umu da to može biti katastrofalno po neke od njih.

Foto: Shutterstock/ChiccoDodiFC
  • 36.183
  • 1.870
  • 0

Kao i kod ljudi, i među biljkama, mogli bismo reći, ima međusobne privlačnosti ili pak netrpeljivosti. Uz neke rastemo i razvijamo svoje najbolje osobine, napredujemo, donosimo vrijedne plodove, a uz druge pak propadamo, osjećamo se iscrpljeno i klonulo. 

Raspored na gredicama

Poštivanje pravila dobrih i loših susjeda je jednostavno i treba ga imati na umu kod rasporeda usjeva na gredicama. U slučaju da vam nedostaje mjesta, možda ćete pokušati spojiti biljke koje se međusobno ne slažu. Ipak, imajte na umu da to može biti katastrofalno po neke od njih - prestat će rasti, dati bezuksune plodove, postati osjetljiviji na bolesti i štetnike i sl. 

Evo tablice dobrih i loših susjeda u vrtu

Postoje skupine koje u vrtu nikako ne bi trebale rasti jedna uz drugu, piše gardeningknowhow. 

Evo 7 loših kombinacija 

1. Luk uz mahunarke i šparoge

Sve vrste luka, a posebno crveni luk imaju miris koji će otjerati neke štetnike poput mrkvine muhe ili kupusne sovice. No, ova vrsta troši puno dušika i može spriječiti rast drugih biljaka uzimanjem hranjivih tvari iz tla. U slučaju mahunarki, sprječava fiksaciju dušika iz atmosfere, a što je potrebno ovim biljkama za njihov razvoj. U slučaju šparoga, krade im hranjive tvari koje su im potrebne posebno prvih godina rasta. 

2. Kupusnjače, rajčice i jagode

Kupus, raštika, brokula, kelj i druge kupusnjače mogu usporiti rast rajčice. Oba usjeva trebaju puno hranjiva zbog čega će se, ako su u blizini, natjecati. Kupusnjače zbog sovica treba držati i podalje jagoda jer će ovaj štetnik rado doći i na njih. 

3. Rajčice, krumpir i kukuruz

Ove dvije vrste povrća pripadaju istoj porodici pomoćnica, a to znači da ih pogađaju iste bolesti i štetnici - plamenjača, pepelnica, zlatice. One mogu prezimiti u tlu te nagodinu zaraziti nove biljke. Osim što trebaju biti dalje jedno od drugog, svake godine ih treba saditi na drugo mjesto. Rajčice treba uzgajati podalje kukuruza jer i jedna i druga biljka treba puno hranjiva. Osim toga, kukuruzna sovica koja napada kukuruz, rado će se počastiti i rajčicom. 

4. Krumpir i tikvice

Obje su vrste veliki potrošači dušika. No, krumpir sadimo ranije, raste brže od tikvice zbog čega će joj "ukrasti" sav dušik iz tla. Također, mogu ih napasti isti štetnici.

5. Kopar i mrkva 

Budući da i kopar i mrkva pripadaju porodici štitarki, imaju sličan oblik cvjetova i sjemenki. Mogu se međusobno oprašivati zbog čega sjemenke kopra mogu imati neobičan okus. Imaju i slične probleme sa štetnicima i bolestima pa ih treba odvojiti u vrtu. 

6. Bundeve i tikvice

Bundeve koje dozrijevaju u jesen, poput turkinja, butternuta, turban tikvi i dr., srodne su običnim zelenim i bijelim tikvicama. No, ako su u blizini jedna druge, oprašivanjem može doći do prirodne hibridizacije zbog čega će jedna drugoj promijeniti okus. 

7. Komorač i ostalo

Komorač svojim mirisom može odbiti mnoge štetne insekte, ali ne uspijeva s većinom povrtnica. Naime, on oslobađa kemikalije koje sprječavaju stopu klijanja i općenito rast određenih biljaka, posebno rajčica i mahunarki. Iz iste je porodice kao kopar pa može doći do križanja što će dati biljke čudnog okusa. To ne znači da ga ne trebate uzgajati, ali neka to bude u nekom kutku gdje će rado samovati. 


Tagovi

Susjedi u vrtu Loši susjedi Luk i mahunarke Kupusnjače i rajčice Rajčice i krumpir Kukuruz u vrtu Krumpir i tikvice Komorač u vrtu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pohvaliti se, ili se ne pohvaliti - pitanje je sad! Eci-peci-pec.... Stalo na onom prvom :) Daklem - kroz ova vrata je prolazio naš Baby Lasagna, divna osoba koju bi svatko poželio za sina, brata ili nešto treće. Bilo vama smiješno ili ne,... Više [+]