Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće u vrtu
  • 07.05.2024. 07:30

Što posaditi uz proljetnice koje su ocvale? Evo 7 prijedloga

Lišće koje se suši ne smijemo rezati, ali kako ga prekriti? Donosimo vam prijedloge za trajnice koje će ukrašavati vrt cijelo ljeto

Foto: Depositphotos/fuzullhanum
  • 10.266
  • 525
  • 0

Tulipani, narcisi, šafrani i drugo lukovičasto cvijeće je ocvalo, a lišće im vene te sve više žuti. Na tom mjestu u vrtu ostaje praznina. 

Ostavite da potpuno uvene

No, nikako ga ne treba orezivati dok potpuno ne uvene jer ono na taj način skladišti energiju u lukovicu za iduću sezonu. Lukovice se po potrebi vade tek na jesen. 

No, rado bismo prekrili uvele listove i ispunili prostor šarenilom i zelenilom, a tu mogu pomoći druge ukrasne biljke. 

7 trajnica za dekorativan vrt 

Evo 7 prijedloga. 

  1. Dnevni ljiljan (Hemerocallis fulva) je dobar izbor jer u rano proljeće njegovo lišće tek izbija, razbuja se kada je lukovičasto već ocvalo, a cvate tijekom ljeta. Kasnije, sve do prvih jesenskim mrazeva, njegovo je lišće dekorativno. 
  2. Hosta (Hosta) je trajnica koja ima dekorativne listove, laka je za održavanje, odolijeva čak i suši, a uspijeva u hladovini. Ima duge cvjetne stapke s cvjetovima koji se izdižu iznad listova, a cvate ljeti. 
  3. Kavkaska potočnica (Brunnera macrophylla), također trajnica, voli sunčana mjesta i dobro ponosi sušu. Raste do 30-45 cm u visinu te do 60 cm u širinu. Poput hoste, cvatovi nadvisuju listove. 
  4. Kadulja (Salvia officinalis) je ljekovita biljka i ima lijepe, ljubičaste cvjetove koji će privlačiti pčele i druge oprašivače. Trajnica je, lako se oblikuje, a njezine listove možete koristiti u pripremi jela, sirupa, čajeva i sl.
  5. Žednjak (Sedum acre caustic) dok lukovičasto cvijeće cvjeta tek niče iz zemlje, a kada one krenu venuti, on razgranjuje lišće i prekriva ih. Otporan je, dobro podnosi sušu i siromašnije tlo. 
  6. Ljetni jorgovan (Buddleja daviddi) lista kasnije u proljeće, a cvjeta cijelo ljeto i ranu jesen. Privlači brojne oprašivače, posebno leptire. Izaberite niže sorte ako ne želite da se razgrana u pravo drvce. 
  7. Obična paprat (Dryopteris filix-mas) kao i druge, kao što su ženska, orlova, jesenska i sl., ne cvjeta, ali je vrlo dekorativna, raste u širinu i brzo će prekriti uvelo lišće. Voli djelomičnu do potpunu sjenu te vlažno tlo. 

Povezana biljna vrsta

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Ocvale proljetnice Lukovičasto cvijeće Dnevni ljiljan Hosta Kavkaska potočnica Kadulja Žednjak Ljetni jorgovan Obična paprat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dolaze prvi plodovi 🥰🥒💚 uspješno se izborili s mrmcima 💪