Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aloe vera
  • 18.05.2024. 07:30

Kako iskoristiti aloe veru u vrtu? Evo 8 prijedloga

Ima antivirusna, antibakterijska, antifungalna, protuupalna, antioksidativna i druga korisna svojstva, a može biti korisna i u vrtu

Foto: Shutterstock/nito
  • 2.207
  • 129
  • 0

Aloe vera je dekorativna, ali i vrlo korisna biljka koju bi valjalo imati u kući, poput lijeka za skidanje temperature, za ne daj Bože.

Ima antivirusna, antibakterijska, antifungalna, protuupalna, antioksidativna i druga korisna svojstva, a može biti korisna i u vrtu. 

Kako uzeti gel aloe vere? 

Važno je napomenuti da se za korištenje uzimaju donji, najdeblji listovi, stari najmanje dvije do tri godine. Odrežite ga blizu baze biljke, pomoću oštrog noža. Ostavite ga nekoliko minuta da iscuri žućkasti sok, aloin koji može biti iritantan za kožu. Isperite list pod hladnom vodom kako biste uklonili prljavštinu i ostatke aloina. 

Da bite olakšali vađenje gela i poboljšali teksturu, list možete staviti u hladnjak

Nožem odrežite bodlje s obje strane lista, položite ga na ravnu površinu i pažljivo ga uzduž prerežite po sredini. Pomoću žlice izdubite gel iz unutrašnjosti lista. Drugi način je da u tankom sloju odrežete vanjski dio lista, kao kod filetiranja mesa.

Izvađeni gel spremite u čistu staklenku ili posudu. U hladnjaku ga možete čuvati do tjedan dana ili ga možete zamrznuti za duže čuvanje. 

Kod korištenja za prskanje i sl., potrebno ga je pretvoriti u sok koji će se lako moći miješati s vodom, kompostnim čajem i drugim tekućinama. Najbolje je usitniti ga pomoću blendera, sve dok ne postane glatka tekućina bez grudica koje bi mogle zaštopati prskalicu. Iz iskustva preporučam da ga procijedite prije upotrebe. 

8 prijedloga za upotrebu u vrtu

Evo nekoliko primjera kako iskoristiti gel aloe vere u vrtu  

1. Prirodni insekticid

Sok od gela može se koristiti kao prirodni insekticid za suzbijanje štetnika. Pomiješajte dvije žlice soka s litrom vode i dodajte par kapi eteričnog ulja (npr. ulje čajevca) za dodatnu zaštitu. Poprskajte biljke kako biste odbili insekte. 

2. Prirodno gnojivo

Ova biljka sadrži mnoge hranjive tvari koje mogu poslužiti kao prirodno gnojivo. Sok pomiješajte s vodom ili još bolje, s kompostnim čajem te koristite kao folijarno gnojivo ili zalijevajte korijen biljaka.

3. Liječenje rana na biljkama

Ako su vaše biljke oštećene, primjerice rezidbom, uslijed tuče, jakog vjetra i sl., gel može pomoći u zacjeljivanju rana. Nanesite ga u malom sloju direktno na oštećeno područje. 

4. Zaštita sjemena

Potapanje sjemena u sok prije sadnje može poboljšati klijavost i zdravlje sadnica. Pomiješajte jedan dio soka s pet dijelova vode i potopite sjeme na nekoliko sati prije sadnje. Žlica soka i pet žlica vode bit će više nego dovoljno. 

5. Kompostni dodatak

Dodavanje listova aloe vere u kompost može poboljšati njegovu kvalitetu. Isjeckajte ih i dodajte u kompostnu hrpu. Na taj način svakako iskoristite one koji su ostali nakon uzimanja gela. 

6. Antifungalno sredstvo

Aloe vera ima antifungalna svojstva što može pomoći u suzbijanju gljivičnih bolesti biljaka. Napravite sprej tako što ćete pomiješati sok s vodom u omjeru 1:5. Dakle, ako imate 100 ml soka, dodajte 500 ml vode te prskajte biljke preventivno, a posebno ako su pokazale znakove gljivičnih infekcija. 

Kada koristiti fungicide, prije ili poslije kiše?

7. Sredstvo za ukorjenjivanje reznica

Ova biljka je prirodni biostimulator, a najviše utječe na ukorjenjivanje reznica. Umočite donji dio reznice u gel prije sadnje kako biste potaknuli rast korijena. Ovo će posebno biti korisno ako želite od zaperaka rajčice, grančica kadulje, ružmarina, lavande i sl. dobiti nove sadnice. 

8. Njega kože 

Nakon rada u vrtu, koža ruku često bude izgrebana, suha, izbodena pa će vam gel aloe vere više nego dobro doći. On ima umirujuća svojstva i pružit će trenutno olakšanje. Nanesite ga direktno na iziritiranu kožu, ogrebotinu ili ubod.

Koristite li vi aloe veru na neki od ovih načina ili imate kakav drugi recept? Pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Aloe vera Žućkasti sok Aloin Aloe vera u vrtu List Gel Sok Umirujuće sredstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dolaze prvi plodovi 🥰🥒💚 uspješno se izborili s mrmcima 💪