Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti vrt
  • 14.05.2024. 07:30

Evo TOP 7 vrsta ljekovitog bilja za svaki vrt

Pronađite mjesta za ljekovito bilje, poslužit će i vašem, ali i zdravlju vrta

Foto: Shutterstock/AndiPu
  • 4.271
  • 231
  • 1

Većina vrsta ljekovitog bilja svojim cvjetovima privlače oprašivače u vrt, a mirisom odbijaju štetnike. Njihovi listovi i cvjetovi koriste se u pripremi čajeva, sirupa, kao začini u slanim, ali i slatkim jelima. 

Zato posadite ovih sedam vrsta za svoje, ali i zdravlje vrta. 

TOP 7 vrsta ljekovitog bilja

  1. Kadulja (Salvia officinalis) je aromatična biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Često se koristi za ublažavanje upale grla, poboljšanje probave i smanjenje simptoma menopauze. Kao začin se koristi u jelima s mesom ili mahunarkama. Od nje se može napraviti osvježavajući sirup
  2. Kopriva (Urtica dioica) je ljekovita biljka bogata vitaminima i mineralima, posebno željezom i vitaminom C. Čaj od koprive može pomoći u detoksikaciji organizma, jačanju imunološkog sustava i regulaciji krvnog tlaka. Također se može koristiti kao prirodni tretman za jačanje kose i noktiju. Odlična je u gustim juhama i varivima. 
  3. Lavanda (Lavandula angustifolia) je poznata po svom umirujućem mirisu i opuštajućim svojstvima. Možete se koristiti za izradu čajeva, ulja, ili mirisnih vrećica. Također je djelotvorna kao prirodni insekticid i repelent. Njezini cvjetovi daju zanimljivu aromu u slatkim jelima. 
  4. Majčina dušica (Thymus vulgaris) je aromatična biljka koja se često koristi u kuhanju zbog svog jakog okusa i mirisa, posebno u mesnim jelima. Također ima antibakterijska svojstva i služi za pripremu ljekovitih čajeva i kao dodatak kupkama.
  5. Kamilica (Matricaria chamomilla) je poznata po svojim umirujućim svojstvima. Ublažava probavne smetnje, nesanicu i anksioznost. Listovi i cvjetovi se mogu sušiti za izradu čajeva ili koristiti u obliku tinktura i ulja.
  6. Menta (Mentha spp.) je osvježavajuća biljka koja se često koristi za pripremu čajeva, osvježavajućih napitaka i deserata. Također i za ublažavanje probavnih problema i glavobolja te kao prirodni insekticid. Brzo se širi pa ju u vrtu kontrolirajte. 
  7. Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuhanju. Također ima antioksidativna svojstva, koristiti se za poboljšanje cirkulacije, poticanje pamćenja i ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.

Imate li što od ovoga bilja u svom vrtu, podijelite s nama u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Ljekovito bilje Kadulja u vrtu Kopriva u vrtu Lavanda u vrtu Kamilica u vrtu Menta u vrtu Ružmarin u vrtu Korist majčine dušice Anksioznost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎