Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.05.2024. 17:00

Ratarima pogoduje vrijeme, a voćari i vinogradari zaštitu nek planiraju za vikend

Oborine će ovog tjedna brzo ispirati fungicide s lisne mase pa savjetujemo da se koriste okvašivači.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.931
  • 123
  • 0

"Kad početkom svibnja ima kiše i ljetine će biti više", govori nam jedna stara pučka izreka. Ukupno izmjerene količine oborine proteklih sedam dana bilo je na istoku od 3 do 24 mm, sjeverozapadu 18 do 32 mm, gorju 34 do 67 mm, a uzduž Jadrana samo od 1 do 7 mm. Tlo je tako danas u cijeloj hrvatskoj uglavnom umjereno vlažno.

Iako je za voćare i vinogradare proteklih dana vrijeme bilo nepovoljno, za ratare koji su obavili sjetvu bilo je itekako povoljno. Akumulacija topline bila je na istoku jednaka višegodišnjem prosjeku, a u ostatku zemlje veća od prosjeka za 10 do 20 posto. Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 24℃, istoku i sjeverozapadu 25℃, a uzduž Jadrana do 27℃.

U danima koji dolaze akumulacija topline u cijeloj će Hrvatskoj biti jednaka višegodišnjem prosjeku. Možda će nam biti hladno jer smo se već nekako navikli na toplije dane, ali možda je tako i bolje. Dnevne će vrijednosti temperature zraka narasti ovog tjedna u gorju do 20℃, a na istoku i sjeverozapadu do 23℃. Tijekom subote i nedjelje biti će toplije za 3℃ do 4℃.

Oborine u obliku pljuskova popraćenih grmljavinom na istoku i sjeverozapadu očekujemo u četvrtak. No, nije isključeno da malo oborine ponegdje može pasti i ostalih dana. Žao nam je da će vinogradari i voćari ovog tjedna morati dobro slušati dnevne vremenske prognoze, ali i promatrati radarske slike kako im neki pljusak ne bi vrlo brzo s lisne mase isprao već korištena zaštitna sredstva. No, ratarima će oborine biti po volji. Ne zaboravimo da su za djelovanje herbicida na zasijanim oranicama oborine vrlo poželjne.

Dakle, preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika u voćnjacima i vinogradima ovog će se tjedna obavljati vrlo teško, pa savjetujemo da se planiraju za subotu i nedjelju kad je ipak vjerojatnost za oborine najmanja. Zbog vrlo brzog ispiranja s lisne mase savjetujemo korištenje okvašivača, a zbog vrlo povoljnih uvjeta za nastanak i širenje bolesti korištenje sistemičnih fungicida čije je djelovanje znatno duže od kontaktnih fungicida.

Plitka će se obrada tla ovog tjedna obavljati bez poteškoća, jer će vlažnost tla biti umjerena. Vjerujemo da se biljke s kratkim korijenovim sustavom neće trebati natapati.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenske prilike Radovi u poljoprivredi Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]