Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće na balkonu
  • 11.05.2024. 07:30

Evo 9 pravila za uzgoj povrća i začinskog bilja na balkonu

Na balkonu možete posijati i posaditi gotovo sve što vam padne na pamet. No, da bi povrće i začinsko bilje uspijevalo, valja se držati određenih pravila

Foto: Shutterstock/Chiara Zeni Photography
  • 2.369
  • 163
  • 0

Trend uzgoja povrća, začinskog bilja pa čak i voćkica na balkonima i terasama iz godine u godinu raste. Volimo imati biljke što bliže sebi, gledati ih kako rastu i daju nam plodove. 

Što se najčešće uzgaja? 

Na balkonu možete posijati i posaditi gotovo sve što vam padne na pamet. No, to su najčešće rajčice, paprika, krastavci, rotkvice, krumpir, tikvice, jagode, peršin, kopar, bosiljak, menta, kadulja i drugo ljekovito i začinsko bilje. Moguće je uzgajati i razne salate, kupusnjače poput raštike i kovrčavog kelja, mahune, grašak pa i korijenasto povrće. 

No, da bi sve nabrojano zaista i uspjelo, morate se držati određenih pravila. Zapravo, ne morate, no budite spremni da će tada biljke bolovati, davati slabiji ili nikakav plod te biti podložne štetnicima i bolestima. 

Evo 9 pravila za uzgoj na balkonu

1. Položaj balkona

Jugozapadni i jugoistočni položaji najprikladniji su za svo povrće i začinsko bilje. Na balkonu koji je okrenut prema jugu osobito dobro uspijevaju vrste koje vole toplinu poput rajčice, paprike ili patlidžana te mediteransko bilje.

2. Dovoljno svjetla 

Ako je moguće, balkon bi trebao biti na suncu većinu dana. Što je više sjene koju stvara drveće ili susjedne zgrade, biljke sporije rastu, manje su aromatične te imaju manje nutritivnih vrijednosti. 

3. Cirkulacija zraka

Za zdravlje biljaka potreban je i lagani povjetarac zbog čega bi zrak trebao nesmetano cirkulirati. Na mjestima gdje sunce "upekne" u zidove i beton, a bez vjetra, biljke su osjetljive na razne štetnike, a najviše grinje i bijele mušice. 

4. Veličina posude 

Posude bi trebale biti dovoljno velike da povrću osiguraju dovoljno prostora za razvoj korijena te stabilnost. Primjerice, jedna biljka rajčice treba posudu od najmanje 10 litara, no preporučuju se i do 20-30 litara. Paprika treba nešto manje, krastavci imaju razgranato korijenje i trebaju 20 do 30 litara, a tikvice do 40 litara po biljci. Salate manjih listova i začinsko bilje možete uzgajati u običnim balkonskim posudama. 

5. Izbor supstrata 

Što je veći volumen supstrata, to može pohraniti više vode i hranjivih tvari. Najbolje je rahlo tlo bogato humusom, uz dodatak komposta kojega ste sami dodali. Nemojte koristitit tresetnu zemlju niti onu za cvijeće jer je ona slaba hranjivima koja su potrebna za povrće, posebno plodovito. Imajte na umu da zemlja za cvijeće često ima umjetna gnojiva. 

6. Izbor sorte 

Pri kupovini presadnica birajte sorte koje su prikladne za uzgoj na balkonu. Postoje rajčice koje su patuljastog rasta kao i one koje narastu do tri metra. Ako se odlučite za viske sorte, osigurajte ima potporu kao što drveni kolac ili biljku privežite konopcem za plafon. Također, pojedine tikvice su grmolikog oblika, a neke imaju lozu te će također trebati potporu. Možete ih vezati za ogradu ili pričvrstiti da se penju po zidu, do plafona. 

7. Dodavanje gnojiva 

Kupovni supstrati već sadrže gnojiva koja su dobra za lisnato povrće, no kod uzgoja plodovitog, potrebno je dodati hranjive tvari kao što su humus ili organsko gnojivo, sa sporim otpuštanjem, primjerice u peletima. Tekuće gnojivo kao prihrana se primjenjuje od kraja lipnja.

8. Zalijevanje

Budući da korijenje na raspolaganju ima zemlje koliko ima i ne može rasti u dublje slojeve, supstrat u posudi nikada ne smije biti duže vremena suh. To može dovesti do  zastoja u razvoju te propadanja. Također, krastavci i tikvice koji nemaju dovoljno vode, imaju gorak okus, a korjenasto povrće postaje končasto, drvensto. Kod jako visokih temperatura, ljeti, treba zalijevati i dva puta dnevno. No, pazite na drenažu jer posuda u kojoj se zadržava voda, dovodi do bolesti i oštećenja. 

9. Oprašivanje 

Oprašivanje je posebno važno za krastavce i tikvice koji imaju muške i ženske cvjetove te su im potrebni kukci poput pčela, bumbara i drugih. Da biste ih privukli, posadite i cvijeće poput nevena, borača, lavande i sl. Cvjetove možete oprašiti i ručno, pomoću kista ili meke četkice. 

Evo 8 savjeta o uzgoju krastavaca na balkonu

Uzgajate li vi što na ovakav način? Kakva su vam iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta i(li) postavite fotografiju na našu društvenu mrežu KLUB


Tagovi

Uzgoj na balkonu Povrće na balkonu Urbano vrtlarenje Rajčica na balkonu Izbor povrća Supstrat Položaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.