Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 09.08.2021. 07:30

Žuta traka oko voćaka kao znak - slobodno uberite plodove

To je deo nagrađenog projekta kojim će se u Nemačkoj sprečiti propadanje voća.

Foto: Facebook/OGWV Besigheim e.V.
  • 254
  • 160
  • 2

Žuta traka oko stabala voća u Nemačkoj znak je da sa njega slobodno i bez pitanja možete ubrati plodove. To je deo prošlogodišnjeg projekta sprovedenog u okrugu Eslingen u saveznoj državi Baden-Virtemberg, a zaživeo je i u ostalim delovima te zemlje.  

Odaziv stanovništva je više nego dobar, a cilj je da što manje voća ostane neubrano. Svako ko ima voćku ili voćnjak, a ne stigne da ih obere može da označiti svoja stabla i tako da znak ostalima da se slobodno mogu poslužiti. Ovaj je projekat prošle godine osvojio i nagradu, a iz Centra za ishranu Donje Saksonije (ZEHN) kažu da je i ove godine itekako tražen.

Do sada su podelili oko 1.400 žutih traka vlasnicima trešanja, jabuka, krušaka i sličnog voća koji njihove plodove žele da učine dostupnim i drugim stanovnicima. Za besplatnu berbu nisu se odazvali samo privatnici posednici, već i udruženja i opštine.

I tamošnja savezna država Saksonija-Anhalt ovog leta učestvuje u tom projektu kako bi spasila voćke od truljenja i propadanja.

"Voćnjaci, voćke i grmlje na avenijama, u vrtovima i uz puteve pružaju mnoštvo ukusnih plodova koji se često ne mogu ubrati i preraditi", napomenula je ministarka poljoprivrede te savezne države, prof. Klaudia Dalbert pohvalivši ovaj projekat.

Prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, učestvovanje je besplatno, a nakon uspešne registracije, žute trake i popratni informativni materijal dostupni su za sve zainteresovane učesnike.


Tagovi

Žuta traka Berba voća Nemačka Besplatno voće


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.