Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje voćnjaka
  • 31.05.2020. 14:00

Značaj divljih pčela u oprašivanju voća je izuzetan

Da li ste znali da cvijet kojeg posjeti solitarna pčela bude oprašen u 98% slučajeva, a onaj kojeg posjeti medonosna bude oprašen samo sa 15 odsto uspjeha. Pročitajte o kakvim je to pčelama riječ.

Foto: Danijela Plavšić
  • 430
  • 43
  • 0

Solitarne pčele dobile su naziv od francuske riječi solitaire što znači usamljen. Nazivaju se još i samotarke, samice ili divlje pčele.

Ova vrsta prva oprašuje voćnjake jer je aktivna i na nešto nižoj temperaturi, na kojoj medonosne pčele ne izlaze i ne lete. Solitarne vrste oprašuju cvjetove koje domaće ne posjećuju tako da one nadopunjuju njihov rad.

Postavite ih u uglu voćnjaka

Postoji više od 1.000 vrsta divljih ili usamljenih pčela. One ne žive u zajednici pa su po tome i dobile ime niti proizvode med. Kod nas su najzastupljenije Osmia cornuta i Osmia bicornis. Zanimljivo je to da je njihov ubod potpuno bezopasan.

Ne žive u zajednici niti proizvode med, ali su neprocjenjive

Bilo bi dobro u jednom uglu voćnjaka ostaviti korov, kako bi dugo imale hranu. Takođe, u blizini je poželjno posaditi grmolike biljke sa šupljom stabljikom kao što su malina, zova i druge jer je poznato da u tim šupljinama prave galerije, odnosno, polažu jaja.

Uspjeh oprašivanja i do 98%

Ovi korisni insekti pogodni su za sve vrste voća koje cvjeta u proljeće. Naročito značaj imaju kod kruške viljamovke jer njen cvijet luči miris koji odbija medonosne pčele. Njihovim unošenjem u voćnjak, značajno se povećava prinos i kvalitet plodova.

Veoma bitna karakteristika je to što podnose i nešto nižu temperaturu. Medonosne vrste izlijeću tek na 12C° dok solitarna izlijeće u jutarnjim satima, već na 6C°. Cvijet kojeg posjeti divlja pčela bude oprašen u 98% slučajeva, a onaj kojeg posjeti medonosna, bude oprašen u tek 15 odsto slučajeva. Prema procjeni stručnjaka za jedan hektar voćnjaka intenzivne proizvodnje, potrebno je 500 solitarnih pčela ili tri košnice medonosnih sa oko 60.000 radilica, što znači da jedna divlja pčela ima učinak kao 120 medonosnih.

Napravite sami hotel za njih

Zbog narušenog ekosistema svake godine izumre po nekoliko vrsta, kao što je slučaj i sa ostalim vrstama pčela. Iz tog razloga mnogi ekolozi prave tzv. hotele za solitarne pčele tj. mjesta gdje će položiti jaja, kako bi se na taj način usporilo njihovo propadanje, odnosno izumiranje.

Napravite hotel za divlje pčele

I sami možete napraviti jedan takav hotel koji se može sastojati od par bambusovih grana ili drvenih blokova gdje će te bušiti rupe promjera oko 6 mm, a dužine oko 15 cm. Preporuka je da se takve konstrukcije postave na određena vertikalna mjesta direktno u samom voćnjaku ili u njegovoj blizini. Razumljivo je da se broj divljih vrsta mora prilagoditi površini samog zasada, a i voćnoj vrsti. Na primjer 100 solitarnih pčela je potrebno za jedan hektar jabuke, oko 3.000 za hektar trešnje, ali neće se napraviti nikakva greška ako se postavi i veći broj ovih insekata.

Na našem tržištu u ponudi se nalaze u gotovim košnicama sa trskom za solitane pčele u kokonima.


Fotoprilog


Tagovi

Solitarne pčele Oprašivanje voćnjaka Grmolike biljke Kruška viljamovka Narušeni ekosistem Hotel za pčele Divlje pčele Medonosna pčela Gotove košnice


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !