Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimsko prskanje
  • 04.12.2022. 10:00

Zimsko tretiranje voća: Koje dvokomponentne preparate koristiti?

Zimsko tretiranje ne može da zameni zaštitu tokom vegetacije, ali će sigurno olakšati i doprineti opštem zdravstvenom stanju svake voćke.

Foto: Depositphoto/dusanpetkovic
  • 685
  • 64
  • 0

Završetkom vegetacije u jesen počinje zaštita voćaka za narednu vegetaciju. Prve mere kojima se smanjuje količina inokuluma u narednoj vegetaciji se odnose, kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Prokuplje Ivana Obradović, na sakupljanje lišća i mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćaka i njihovo iznošenje iz voćnjaka i spaljivanje.

"Patogeni mikroorganizmi, prouzrokovači bolesti prezimljavaju u vidu micelije, bespolnih i vegetativnih spora, polnih spora, sklerocija, bakterija i drugih formi u pupoljcima, na kori grana i stabla, u pukotinama kore, rak ranama, na mumificiranim plodovima i u opalom lišću", kaže Obradovićeva i dodaje da takođe i štetočine, najčešće u stadijumu jajeta i larvi, prezimljavaju u pupoljcima, na kori grana, stabla i u pukotinama kore.

Zimsko prskanje

Zaštita tokom perioda mirovanja poznata je kao zimsko tretiranje - prskanje. Ovom merom, kako kaže, smanjuje se količina inokuluma patogena - prouzrokovača bolesti ili njihov infekcioni potencijal. Tako u narednoj vegetaciji, moguće je očekivati manji napad bolesti i lakše će se sa manjom upotrebom pesticida suzbijati ili upravljati zdravstvenim stanjem gajenih biljaka.

Priprema za zimu: Tretmani voćaka u fazi mirovanja

"Zimsko tretiranje ne može da zameni zaštitu tokom vegetacije, ali će sigurno olakšati i doprineti opštem zdravstvenom stanju svake voćke odnosno voćnjaka, da zaštiti pupoljke, lišće i cvetove od prvih oštećenja u proleće, koja mogu biti veoma značajna", kaže savetodvac.

 Zimsko tretiranje će da zaštiti pupoljke, lišće i cvetove od prvih oštećenja u proleće (Foto: Depositphotos/weha)

Dalje navodi da se ovim tretmanom suzbijaju: biljne vaši, štitaste vaši, krvava vaš, mrazovci, gubar, kukavičja suza, jabukin cvetojed, jabukin moljac, šljivin i breskvin moljac, kruškina buva, razni smotavci, crvena voćna grinja i šljivina štitasta vaš. Od patogena efikasno se suzbijaju prouzrokovači bolesti: Taphrina deformans, Taphrina pruni, Venturia inaeljualis, Venturia pyrina, Monilinia spp; Stigmina carpophilla i drugi.

"Najbolje rezultate zimsko tretiranje višegodišnjih biljaka daje pred samo kretanje vegetacije. Temperatura pri kojoj se vrši tretiranje treba da bude viša od pet stepeni Celzijusa", kaže Obradovićeva i dodaje da nikako ne treba po vlažnom i hladnijem vremenu jer može biti fitotoksično za biljku, kao ni u vreme bubrenje pupoljaka ili cvetanju.

Dvokomponentni preparati

Podsetimo dakle, da se za zimsko prskanje koriste tri odsto gotovi dvokomponentni preparati koji u svom sastavu sadrži dve aktivne materije, bakar-oksihlorid i mineralno ulje.

Bakaroksihlorid je preventivni fungicid i baktericid čija je uloga da inhibira klijanje spora patogena. Gljive ne stvaraju rezistentnost na ovu materiju zbog njenog višestrukog mehanizma delovanja.

Kada i čime tretirati voćke u periodu mirovanja?

Za zimsko tretiranje, kako Obradovićeva kaže, koriste se preparati na bazi bakra kao fungicida sa preparatima na bazi mineralnog ulja koji deluju na štetočine. Mehanizam delovanja mineralnog ulja manifestuje se tako što ulje prekriva prezimljujuću formu insekata i grinja, a sloj ulja onemogućava pristup kiseonika štetočini (sprečava disanje - izaziva gušenje) i oni uginjavaju. Prednost mineralnih ulja u odnosu na insekticide je što štetočine ne stiču rezistentnost prema njima.

"Biljke je potrebno dobro okupati kako bi sredstvo dospelo do svih pukotina, rana na biljci u količini i koncentraciji preporučenoj na sredstvu", kaže ovaj zaštitar.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zimsko tretiranje Tretiranje voća Ivana Obradović Prezimljavanje biljaka Zimsko prskanje Bakaroksihlorid Mineralno ulje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva