Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stjenica
  • 05.06.2021. 10:00

Zelena i braon mramorasta stjenica napadaju voće - kako ih suzbiti?

Štete prave odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove iz svih nadzemnih dijelova biljaka, a najveći gubici nastaju u plodonošenju gdje dolazi do oštećenja plodova koji gube tržišnu vrijednost.

Foto: Depositphotos/steveheap
  • 195
  • 262
  • 0

Vizuelnim pregledima poljoprivrednih usjeva i zasada registrovano je prisustvo dvije vrste invazivnih stjenica. Konkretno riječ je o zelenoj ili povrtnoj (lat. Nezara viridula) i braon mramorastoj (lat. Halyomorpha halys), izvještava Prognozno-izvještajna služba

Njihovo prisustvo uočeno je u zasadima breskvi, nektarina, jabuka, dunja, krušaka, trešanja, malina, lijeske i vinove loze kao i u usjevima krompira, kupusa i drugih vrsta.

Štete prave odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove iz svih nadzemnih dijelova biljaka, a najveći gubici nastaju u plodonošenju gdje dolazi do oštećenja plodova koji zatim gube tržišnu vrijednost.

Prije polaganja jaja sprovesti mjere suzbijanja

U toku je migracija odraslih insekata prezimljujuće generacije u poljoprivredne kulture i zasade, kao i njihova dopunska ishrana i kopulacija. Sada je veoma važno utvrditi njihovo prisustvo na parcelama i prije polaganja jaja sprovesti mjere suzbijanja.

Proizvođačima se preporučuju pregledi usjeva i zasada na prisustvo invazivnih stjenica. Ukoliko se uoči prisutnost štetočine, u cilju sprječavanja polaganja jaja i daljeg razvoja jedinki, savjetuje se primjena insekticida iz grupe piretroida na bazi aktivnih materija cipermetrin ili deltametrin.

Ugrožene svjetske zalihe lješnjaka - napadaju ih smrdljivi martini

Podsjetimo, da je ova štetočina pravila veliki problem i turskoj proizvodnji lješnika pa je to podstaklo naučnike da što prije pronađu rješenje. U Istanbulu je ove godine održana konferencija o braon mramorastoj stjenici i njenoj prijetnji turskim i mediteranskim zemljama. Rasprave su fokusirane na borbu sa invazijom pomoću prirodnog neprijatelja, a riječ je o azijskoj samurajskoj osi koja uništava jajašca stjenica.

Jedan od potencijalnih problema ovog pristupa je taj što propisi zahtjevaju opsežna istraživanja prije puštanja ovog biološkog neprijatelja, kako bi se uvidjelo da on nije štetan za lokalni ekosistem.


Tagovi

Zelena stjenica Braon mramorasta stjenica Štete Štetočine voća Azijska samurajska osa


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić