Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PLANTAŽA BOROVNICA
  • 28.01.2022. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Zbog vode zagađene borom, ugroženo 3,5 hektara zasada borovnica

Voda iz arteskog bunara na imanju Branka Arbajtera iz sela Lukavac kod Valjeva ima 18 puta veću koncentraciju bora i zato neće smeti da se koristi za navodnjavanje 3,5 hektara borovnica.

  • 1.079
  • 470
  • 0

Porodično gazdinstvo Branka Arbajtera nalazi se u selu Lukavac kod Valjeva. Do pre nekoliko godina Branko je živeo u inostranstvu, a kada se vratio u Srbiju, na nagovor brata, kupili su imanje u Lukavcu i podignut je prvi hektar lešnika. Naredne godine taj zasad je proširen, a potom je doneta odluka i da se podigne zasad borovnica. 

Urađen je arteski bunar i vodom sa 120 metara dubine, zasadi borovnica zalivaju se sistemom kap po kap. S obzirom da se kvalitet vode provera više puta tokom godine, alarm je zazvonio u maju 2021. kada je primećeno da je koncentracija bora povećana.

"Agroinženjeri koji čine naš tim su nam skrenuli pažnju da se nešto dešava sa vodom i sredinom decembra dobili smo rezultate analize koja je pokazala da je u vodi 18 puta veća koncentracija bora nego što je dozvoljeno," kaže Branko Arbajter, vlasnik istoimenog porodičnog gazdinstva.

Voda u gajenju borovnice - potcenjen resurs

"U blizini mog imanja je pet bušotina koje su nastale prilikom istraživanja bora i litijuma na ovim prostorima. One ne cure na površini i jedino što možemo da sumnjamo je, da je došlo do kontaminacije u zemljištu i da su se te podzmne vode sa dubine od oko 300 metara podigle i da su zagadile vodu koju smo koristili za zalivanje."

Voda se ne sme koristiti za zalivanje

Nakon što je stigla analiza vode i mišljenje sa Poljoprivrednog fakulteta da se voda ne može koristiti za zalivanje nijedne biljne kulture, obratili su se i predstavništvu firme koja je vršila istraživanja, ali za sada nikakve podatke o načinu izvođenja radova nisu dobili. 

Zatrovana bunarska voda i uginula stoka zbog istražnih bušotina?

"Ja sam građevinac po struci i ono što mogu da govorim iz ugla te struke, problem je tehnologija izvođenja bušotina, ali i zabušavanja. Drugo ništa za sad ne mogu da kažem dok ne dobijem podatke od firme."

Jezero kao rešenje

Na pitanje kako će navodnjavati 3,5 hektara zasada borovnica ovog proleća, Branko Arbajter sleže ramenima. 

"Ne znam, to je muka koja mi sledi, proleće je blizu, do tad moramo pronaći rešenje. Na imanju postoje dva bunara u kojima je voda na dubini od 11 metara i ona je dobrog kvaliteta, ali je pitanje do kada će tako biti jer očigledo da postoji to pomeranje 'rudarskih' voda ka površini. Razmišljamo o pravljenju jezera u kome ćemo skupljati kišnicu, koristiti vodu iz bunara, ne znam, videćemo."

Prošle godine izvezeno 9,5 tona borovnica

Inače, u saksijama je posađeno 11 hiljada sadnica sorte djuk. Plodovi stižu sredinom juna u vreme kada je u Španiji berba prošla, a u Poljskoj nije počela. 

"Namenski smo izabrali baš ovu sortu jer u vreme kada zri na evropskom tržištu nema borovnica. Kada dostignu biljke pun rod biće oko tri kilogrma ploda na jednom žbunu. Mi kompletan rod plasiramo na Holandsko tržište, tamo imamo svoje poslovne partnere sa kojima imamo ugovore. Prošle godine smo izvezli 9,5 tona, a polako se probijamo i na domaćem."

U saksijama je posađeno 11 hiljada sadnica sorte djuk

Do sada je uloženo oko 320 hiljada evra u zasade lešnika i borovnica, a pored spostvenog kapitala, Arbajterovi su dobili i podsticajna sredstva od države.

Ostajem da živim u Lukavcu

Iako je izabrao sistem gajenja borovnica u kontejnerima, Branko ne želi da napusti imanje u Lukavcu jer želi da tu živi sa svojom porodicom.

"Sa svojih 46 godina prvi put sam došao na selo da živim i ne želim da se vraćam u grad. Rekao sam i supruzi i deci da ja idem do kraja, kakav će biti, ne znam, ali želim da ostanem u Lukavcu da živim, da li samo kao meštanin ili voćar, ali ne želim da idem odavde."

Prema rečima Branka Arbajtera, problem zagađene vode, vazduha i zemljišta je problem svih nas i nema veze sa ideologijom i političkim opredeljenjem. Meštani su, kako kaže, slabo informisani o problemima, ali se u poslednje vreme raspituju o problemima i mogućim posledicama. 

Zabrana istražnih radova na području Valjeva

Šteta je učinjena, posledice istraživanjima bora i litijuma će se tek otkrivati, a dobra vest je da je Viši sud u Valjevu potvrdio odluku Osnovnog suda, da do daljnjeg važi privremena zabrana bilo kakvih istražnih radnji na području basena Valjevo - Mionica. Pravni zastupnik pokreta građana Marš s Kolubare, advokat Sreten Đorđević, priprema i dokumentaciju za zabranu istražnih radova na području Valjevo sever.
 


Foto prilog


Tagovi

Branko Arbajter Uzgoj borovnice Zagađenje vode Kap po kap Koncentracija bora


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.