Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podizanje voćnjaka
  • 02.12.2020. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Zašto su priprema zemljišta i kvalitetne sadnice najvažniji preduslov u sadnji voća?

Savet, ako se ozbiljnije kreće u podizanje zasada, jeste da se najpre uradi analiza zemljišta, a zatim đubrenje. Na prvom mestu bitno je da sadnica nije oštećena, da koren ima dosta žilica, a pokazatelj kvaliteta su i takozvane prevremene grančice.

Foto: Julijana El Omari
  • 915
  • 236
  • 0

Jesen je period kada se podižu novi zasadi voća. Stručnjaci kažu da je tada najbolje posaditi novu biljku jer se zbog dovoljno vlage u zemljištu bolje razvija korenov istem. Ipak, ukoliko nema dovoljno vlage, savet je i da se sačekaju povoljniji uslovi. Druga važna stavka je izbor kvalitetnog sadnog materijala.

Na području Valjeva sadnice voća mogu se nabaviti u šest rasadnika. U pet rasadnika, voćari mogu nabaviti samo koštičavo voće, u dva i jabučasto, a samo u jednom rasadniku prodaju se sadnice maline. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo već drugu godinu za redom obavlja kontrolu sadnog materijala.

Pre sadnje kruške, jabuke, dunje - potrebne preventivne mere

Porast interesovanja za određenu voćnu vrstu uglavnom zavisi od tržišta, odnosno, šta od voća u toj ili prethodnoj godini ima dobru cenu, kaže Srđan Stanojlović, stručni saradnik iz ove Poljoprivredne službe.

Pre sadnje voća u jesen uradite analizu zemljišta i pravilno đubrenje

"Nas pozivaju da damo savet za ono voće koje ima dobru cenu. Interesovanje za malinu i kupinu je tako od godine do godine, u zavisnosti kakve su bile otkupne cene. Za šljivu ima konstantnog interesovnja, a drago nam je i da se podižu novi zasadi vinograda. Savet za one koji žele da podignu zasad jabučastog voća je da se jave na vreme kako bi se sprečila pojava bakteriozne plamenjače, a to je menjanjem tehnologije uzgoja", navodi Stanojlović i naglašava da svi oni koji žele da gaje jabuku, krušku ili dunju, treba da se jave pre podizanja zasada, da dobiju savete šta preventivno da urade, a ne kada zasada počinje da propadaju.

Najveća potražnja za sadnicama šljive

Poljoprivredna škola sa Domom učenika Valjevo ima svoj rasadnik, o kom podaci govore da je postojao i pre stotinak godina, čak i pre nego što je formirana škola. Danas je to moderan rasadnik na kome se koriste savremene tehnologije, a asortiment je prilagođen potražnji.

Najveća potražnja u valjevskom kraju je i dalje za sadnicama šljive. Na školskoj ekonomiji uzgajaju se tri asortimenta stenlej, čačanska rodna i čačanska lepotica, a razlog je ne samo potražnja, nego što su se ove sorte u potpunosti adaptirale na agroekološke uslove koji su na ovom području. 

Povedite računa od koga kupujete sadnice voća

Sadni materijal mora biti kvalitetan bez obzira da li se podiže zasad ili se kupuje za dvorište. Pored šljive, u rasadniku se mogu naći i sadnice trešnje, marele, kajsije, badem, ali jabuke, kruške i mušmule.

Sadnja voća u jesen ali i u proleće 

Stara narodna izreka kaže da je bolje u novembru, nego u decembru zasaditi voće, ali stručnjaci napominju da ni do aprila nije kasno. Ipak, savet je da ako se ozbiljnije kreće u podizanje zasada, najpre treba da se uradi analiza zemljišta, zatim sledi đubrenje. Budući voćari treba da znaju da su zemljišta u valjevskom kraju do dubine od oko 30 do 40 centimetara nepropusna, pa se mora odraditi podrivanje. Potom sledi duboko oranje i fina priprema za sadnju.

Sadnja trešnje u sred Banata zbog velikog variranja cena žitarica?

Savet za one koji bi da u dvorištu posadne voćku je da najpre iskopaju jamu dubine 50 cm i 60 do 70 cm široku. Kada se postavi sadnica u jamu, koren treba prekriti sitnom zemljom, pođubriti stajnjakom i dodati NPK. Sadnicu treba potom zaliti i velika je verovatnoća da će se ona primiti. Često je i dilema koju sortu odabrati, a preporuka je da se posade dve ili tri različite sorte sadnica koje imaju različito vreme zrenja.

Pokazatelj kvaliteta - prevremene grančice

Na prvom mestu bitno je da sadnica nije oštećena, da koren ima dosta žilica, a pokazatelj kvaliteta su i takozvane prevremene grančice. To znači da sadnica koja se kupi već poseduje pet do osam grančica. Takva sadnica ima dobar porast u prvoj godini.

Za koju god voćnu vrstu da se poljoprivrednici odluče, ako imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mogu konkurisati i za podsticajna sredstava


Tagovi

Sadnja voća Podrivanje Srđan Stanojlović Podizanje zasada Jabučasto voće Bakteriozna plamenjača Tehnologija uzgoja Prevremene grančice


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P