Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće
  • 01.06.2019. 16:00

Zašto opadaju plodovi voćaka?

Plodovi voća uglavnom opadaju u tri talasa, odnosno u tri razvojna i vremenska perioda. Prvo opadanje odmah je nakon cvetanja, drugo tokom juna, a treće - pred berbu. Osim ovih glavnih rokova, plodovi opadaju i zbog jakih vetrova i pojave bolesti i štetočina.

Foto: Bigstockphoto/HappyAlex
  • 4.505
  • 80
  • 0

Voćke dobro cvetaju i obilno formiraju plodove, ali mnogi od njih pre ili kasnije opadnu sa stabla. To je takozvano prirodno proređivanje plodova, koje u nekim godinama, može da bude masovno i da i te kako utiče na rentabilnost proizvodnje. Plodovi najviše opadaju posle cvetanja ako nisu oplođeni. Ova anomalija najviše je izražena u gajenju kruške i jabuke.

Sprečite opadanje plodova jabuke

"Posle oplodnje semeni zameci jabuke i kruške razvijaju se u semenke. Onaj plod koji ima dovoljno oplođenih semenih zametaka nesmetano će rasti, biće stabilan i neće otpasti dok će plodovi u kojima nema oplođenih semenih zametaka ni razvijenih semenki, zastati u rastu jer ih ne podstiču hormoni. Nakon zastoja u rastu, razvija se sloj plutastih ćelija, veza popušta i - plod otpada“, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva, Aleksandar Antić, iz Kruševca.

Obavezno đubrenje pre i posle cvetanja

Plodovi sa manjim brojem semenki opadaće i ako stabla nisu dobro nađubrena. Za formiranje dobrih cvetnih pupoljaka, voćke se đubre mesec dana pre cvetanja, sa 150 kg KAN-a po hektaru. Posle cvetanja voćkama se ponovo dodaje KAN. Ovo đubrivo podstaćiće rast plodova i lastara. Osim toga, prihranjivanje pre i posle cvetanja potpomaže prolećni rast korena.

Đubrenje zasada voća azotnim mineralnim đubrivima

Zahlađenje u vreme cvetanja otežava oplodnju

Prekomerno opadanje plodova nakon cvetanja može biti prouzrokovano lošom oplodnjom najčešće zbog zahlađenja za vreme cvetanja. U to vreme, zbog hladnoće ne lete ni pčele, koje su inače izvrsni oprašivači. Plodovi mogu opadati i ako nije dobro odabran sortiment, odnosno, nema sorti takozvanih međuoprašivača već se u zasadu nalaze sorte koje nisu samoprašivači.

U junu plodovi opadaju zbog suše, a pred berbu zbog crvljivosti

"U junu počinje drugi talas opadanja plodova. Opadaju plodovi sa manjim brojem semenki, ali najviše zbog suše, ako se voćke ne navodnjavaju. Razlog opadanja može biti i smanjena količina azota u zemljištu pa je preporuka i da se u tom periodu nađubri sa 100 kg KAN-a po hektaru. Poslednje opadanje je pred berbu, kada je šteta i najveća jer su plodovi već zreli. Plodovi u ovom periodu opadaju ako nisu blagovremeno prskani protiv jabučnog smotavca (crvljivosti), zbog olujnih vetrova i suše“, naglašava Antić.


Tagovi

Plodovi voća Opadanje voćaka Proređivanje plodova Đubrenje KAN- om Berba Međuoprašivači


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃