Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šljiva
  • 05.03.2023. 09:00

Zašto je važno osloboditi vrhove krošnji šljiva?

Šljiva je takva voćna vrsta da zahtjeva veći razmak između stabala i redova, jer je kalemljena na podlogu džanarika. Ako se dvije godine ne režu vrhovi oni će preuzeti primat i dovesti do početka sušenja grana

Foto: Bojan Kecman
  • 7.446
  • 451
  • 1

Mnogo dugačkih uspravnih ili savijenih grana u krošnjama šljiva nakon nekoliko godina dovodi do prelaska rodnosti u gornje zone dok u donjim dolazi do sušenja grana. Pojedini voćari svjesno tako ostavljaju dvogodišnje ili starije drvo, kako bi imali kakav-takav rod nakon mraznih godina i odsustva prinosa.

Osigurajte dovoljno svjetlosti

Zbog dovoljno svjetlosti u tim zonama doći će do formiranja rodnih pupoljaka, ali će, s druge strane, nedostatak svjetlosti u donjim zonama dovesti do slabijeg formiranja pupoljaka i sušenja grana koje nose rod.  

Kako prepoznati rodne pupoljke šljiva, krušaka i jabuka?

Takođe, zbog sve češćih mrazeva u donjim dijelovima krošnji, roda skoro i da nema. Izostanak roda zbog mraza, u slučaju da se poslije toga prihrane stabla, dovodi do formiranja većeg broja rodnih pupoljaka za narednu godinu, ali mali broj voćara uradi ljetnju rezidbu kojom bi se regulisala i bujnost stabla do koje neizostavno dolazi u slučaju mraza i prihrane. Ako se ne uradi ljetnja rezidba, zimska će da bude mnogo teža i trajat će duže.

Otežana borba protiv štetočina

U donjim dijelovima krošanja biće mračno, neće biti dovoljno fotosinteze i grane će početi da se suše, naročito ako je razmak u redu, između stabala, dva metra, a između redova, četiri metra.

Stablo bi trebalo da ima izgled piramide, odnosno šire u donjem, uže u gornjem dijelu

Šljiva je takva voćna vrsta da zahtjeva veći razmak između stabala i redova, jer je kalemljena na podlogu džanarika koja je bujna. Ako se dvije godine ne režu vrhovi oni će preuzeti primat i dovesti do početka sušenja grana u donjem dijelu stabla. Da ne pominjemo što će i borba protiv bolesti i štetočina biti otežana jer se vlaga u mračnim dijelovima krošanja zbog manjka svjetlosti duže zadržava i stvara povoljnije uslove za polaganje jaja, kao i oslobađanje spora gljivičnih bolesti.

Prevesti rod na bočne grane

Šta se radi kada se na vrhovima stabala u prethodnoj godini ostavilo dosta grana? Najvažnije je orezati višak grana prevođenjem na jednu do najviše dvije bočne grane, koje se takođe orezuju na vrhu ako su uspravne ili povijene. S obzirom na bujnost stabla šljiva, treba orezati i dugačke savijene ili uspravne grane i u srednjem dijelu stabla dok se u donjem dijelu rezidba vrlo malo provodi, odnosno, samo ako su grane počele da se suše.

Iako pojedini stručnjaci to ne podržavaju, stablo bi trebalo da ima izgled piramide, odnosno šire u donjem, uže u gornjem dijelu.

Treba zapamtiti da biljka mora da ima dovoljno svjetlosti i da se krošnja i redovi moraju otvoriti. Istovremeno to znači da će morati da se uradi jaka rezidba koja će da dovede do jačeg izbijanja ljetorasta, čak i u slučaju da ne bude šteta od mraza i na stablu bude pun rod. Rješenje za to je ljetna rezidba.


Tagovi

Rezidba šljiva Oslobađanje vrhova Fotosinteza Rodni pupoljci Džanarika Ljetnja rezidba šljiva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P