Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika jabuke
  • 06.08.2019. 12:00

Zašto je važna zelena rezidba jabuke

Zeleno orezivanje tokom avgusta u zasadima jabuke u rodu, ima za cilj da ukloni suvišne mladare, uglavnom tzv. vodopije, koje nisu potrebne za formiranje budućeg rodnog stabla, zatim ekonomično iskorišćavanje vode i hraniva iz zemljišta koji se potom usmeravaju na porast ploda i formiranje rodnih pupoljaka.

Foto: Depositphotos/ocskaymark
  • 2.264
  • 160
  • 0

Letnja ili zelena rezidba voća najčešće se primenjuje kod kajsija, a nešto ređe kod jabuka. Cilj orezivanja je da se voćna vrsta koja se tretira, regeneriše i osnaži. 

Dosta uzgajivača jabuka ni ne radi zelenu rezidbu. Uglavnom je svima fokus na onoj koja se obavlja u zimskom periodu.

Alternativna rodnost jabuke: Zašto je važno proređivanje?

"Orezuje se najčešće nakon berbe, sada u ovom periodu (kraj jula, početak avgusta). Nakon zelene rezidbe, pojava bolesti svedena je na minimum i uglavnom se tretiraju kasne sorte. Voćke koje su stare između sedam do devet godina", objašnjava diplomirani inžinjer poljoprivrede, Petar Bošnjak

Nakon zelene rezidbe, voće duže živi. Pre toga treba obaviti i prskanje protiv truleži zato što su naši agroekološki uslovi pogodni za česte pojave ove bolesti.

Rezidba može da se radi dva puta godišnje

Letnja rezidba jabuke namenjena je pre svega bujnijim sortama dok treba pažljivo pristupati orezivanju slabo bujnih sorti. 

Zeleno orezivanje voća treba izvoditi tokom leta, najbolje u toku avgusta, ali uz dozu opreza.  Usled visokih temperatura u ovom periodu, prilikom rezidbe jabuke trebalo bi poštovati određena pravila.

Tretiranje voćaka može da se obavlja dva puta tokom vegetacije. "Prvi put je za vreme intenzivnog porasta, kada su mladari dostigli od 5 do 15 centimetara i tokom avgusta, kada je rast grana prestao ili je alternativno usporen", kaže Bošnjak. 

U fazi intenzivnog porasta, rezidba je važna zbog formiranja krošnje voćaka. Tada je važno pravilno ukoniti suvišne i konkurentne mladare.

Orezivanje sprečava pojavu mrežavosti

Zelena rezidba tokom avgusta u zasadima jabuke u rodu ima za cilj da ukloni suvišne mladare, uglavnom tzv. vodopije, koje nisu potrebne za formiranje budućeg rodnog stabla, zatim ekonomično iskorišćavanje vode i hraniva iz zemljišta koji se potom usmeravaju na porast ploda i formiranje rodnih pupoljaka. Takođe, na ovaj način omogućava se bolja izloženost plodova suncu, da bi dobili intenzivno crvenu boju kod crvenih sorti, ali i kako bi se sprečila pojava mrežavosti kod zlatnog delišesa u prezagušenim delovima krošnje.

U zasadima jabuke sorte greni smit izbegava se rezidba u cilju boljeg osunčavanja jer se na taj način dobija crvena boja na pokožici ploda, a jabuka treba da bude zelena, za pravi kvalitet ploda ove sorte.

Ne orezuju se sve sorte jabuka

Slabo bujne sorte trebalo bi orezivati veoma malo ili čak nikako.

Voćke koje su jače opterećene rodom, takođe treba rezati. One se tačnije rečeno proređuju u manjoj meri i to ukoliko je to potrebno. Cilj rezidbe u ovom slučaju je pojačan intenzitet boje plodova. 

Problem koji može da se javi tokom procesa orezivanja, a pogotovo u sušnim i vrelim uslovima, kakvo je ovo leto, je smanjivanje lisne površine. Tada dolazi do pojave ožegotina na pokožici ploda.

Franci Štampar: Uzgajivači jabuka u Srbiji pravite lobije sa evropskim!

Kod stabala mladih voćaka, u cilju bržeg formiranja željenog oblika, rezidbu treba maksimalno izbegavati. Bolje rešenje je povijanje mladara u cilju sprečavanja konkurencije produžnici. Ukoliko je rast produžnice izrazito slab, tada se konkurencija obavezno uklanja do osnove. Vodopije se takođe uklanjaju i u ovim zasadima.


Tagovi

Zelena rezidba Uzgajivači jabuka Pojava mrežavosti Suvišni mladari Sorte jabuke Petar Bošnjak


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]