Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena rezidba
  • 30.07.2017. 13:30

Zašto je obavezna letnja rezidba trešanja?

Glavni cilj letnјe rezidbe je postizanje prozračne krošnje, kako bi sunce prodrlo što dublje do centralne provodnice i time se omogućilo kvalitetno odrvenjavanje jednogodišnjih izboja, koji se nalaze duboko u krošnji voćke.

Foto: jingoba / Pixabay
  • 5.812
  • 265
  • 0

Letnja rezidba trešanja ili zelena rezidba može da se obavlja odmah nakon završetka berbe, pa sve do kraja septembra, dnosno u dva-tri navrata pa i više, kako bi stres voćke sveli na što manju meru.

Glavni cilj letnјe rezidbe je postizanje prozračne krošnje, kako bi sunce prodrlo što dublje do centralne provodnice i time se omogućilo kvalitetno odrvenjavanje jednogodišnjih izboja, koji se nalaze duboko u krošnji voćke. Veći deo onih grana koje sprečavaju prodor svetla u unutrašnjost krošnje trešanja, rezidbom se uklanja.

Smiriti voćke da ne idu u drugi porast

Preterana zasenjenost dubine krošnje trešanja izaziva propadanje i gubitak listova, te odumiranje, odnosno sušenje izboja, ogoljavanje unutrašnjosti krošnje i seljenje vegetacije i roda na rubove krošnji trešanja, što nije dobro iz više razloga, savetuje Marijan Mavračić dipl. ing. agr.:

  • plodovi bliži centralnoj provodnici uvek su krupniji i bolji;
  • nepopunjen prostor za razvoj voćke u centru krošnje;
  • postepeno ogoljavanje i odumiranje tog centralnog dela krošnje radi nedostatka svetlosti.

Kod letnјe rezidbe trešanja, uglavnom umerenom rezidbom, nastojimo da smirimo voćke da ne idu u drugi porast, to jest izbegavamo podsticanje vegetativnog porasta. Cilj nam je i da se sva hraniva tada troše na zametanje rodnih pupoljaka, zatim dobro odrvenjavanje jednogodišnjih izboja u dubini krošnji i čuvanje dovoljne količine rezervnih hraniva, kako u nadzemnom, tako i u podzemnom delu voćaka za jesen i naročito za zimu.

Ako sve te uslove zadovoljimo, trešnja će ući u zimu sa dovoljnom zalihom rezervnog hraniva, a to je vrlo važno za proleće, to jest za novu vegetaciju.

Adekvatna zaštita protiv bolesti i štetočina

Ovde je svakako potrebno još spomenuti, a što nije direktno vezano na letnju rezidbu, da je potrebno kroz celo vreme vegetacije, dakle i nakon berbe, sprovoditi adekvatnu zaštitu trešnje protiv bolesti i štetočina, zatim navodnjavanje sa fertirigacijom, kao i folijarnu prihranu odgovarajućom kombinacijom đubriva, zavisno od fenofaze.

Isto tako je vrlo važno povremeno dodati i odgovarajuću dozu biljnih hormona i aminokiselina da bi se ublažio stres uzrokovan enormno visokim temperaturama.

Foto: jingoba / Pixabay