Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćnjaka
  • 19.11.2020. 12:00

Zašto je jesenje čišćenje i zaštitu voćnjaka važno početi na vreme?

Za voćare pauze nema, pa pošto je završena berba, sada sledi jesenje uređenje voćnjaka, što je prvi korak preventivne zaštite.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.615
  • 784
  • 0

Jesen je veoma bitan period godine za voćare jer to je vreme kada se mora misliti već na narednu sezonu i preduzeti sve ono što je potrebno da se pripremi voćnjak za naredno proleće. 

"Održavanje voćnjaka u jesen je veoma važno i nažalost, malo ko to radi, a podrazumeva skupljanje otpalog lišća, skupljanje mumificiranih plodova koji su ostali na granama i onih trulih koji su ostali ispod voćke, treba ukloniti stare, polomljene grane i sve to treba izneti iz voćnjaka i spaliti. To je prva preventivna mera jer će se na taj način smanjini infekcioni potencijal vegetacije u sledećoj godini", kaže Vesna Janković, stručni saradnik Poljoprivredne stručne službe Valjevo.

Zaštita koštičavog voća bakarnim sredstvima u jesen dezinfikuje i smiruje

Razni patogeni prezimljavaju u opalom lišću u trulim plodovima i na mestima gde su grane oštećene. Potom sledi zaštita protiv uzrokovača biljnih bolesti. Veći deo lišća je opao, pa je potrebno sada dobro "okupati" voćna stabla.

Mnogi patogeni se mogu suzbiti u jesen

Jesenji tretmani obavljaju se preparatima na bazi bakra i na taj način se suzbija rogač šljive, ali i moniloza koštičavog voća poput breskve, kajsije, trešnje i višnje, zatim se suzbija bakteriozna plamenjača jabuke i kruške, kovrdžavost lišća.

"Ovo je vreme kada se može uticati na smanjenje potencijala razvoja patogena, naročito ako jesen i zima budu blagi. Voćari retko sakupljaju lišće, ali u velikoj meri pridržavaju se saveta da odstrane polomljene grane i da obave plavo prskanje. Ukoliko se neko odluči da od opalog lišća i mumificiranih plodova pravi kompost, to nikako ne treba da bude u blizini voćnjaka."

Česta pojava patogena ove godine, razlog je više da na pravi način zaštitimo zasad (foto: Sanja Dovečer)

Sve ove poslove treba obaviti i u malinjacima i kupinjacima.

"Ove godine imali smo specifične vremenske uslove, pa je bilo i dosta pojava patogena i štetočina, zbog čega je neophodno početi zaštitu na vreme, i kada je voće u pitanju, ali i druge ratarske kulture", naglašava naša sagovornica.

Preventivna zaštita za dobru osnovu smanjenja patogena

Jesenje čišćenje voćnjaka i zaštita je prvi korak, ali i veoma važan, jer će poljoprivrednici u period vegetacije koja počinje u martu ući spremniji.

Kako pravilno održavati zemljište u voćnjacima?

"Nekada se sa dva do tri prskanja može rešiti problem sa patogenima, ako se odradi ova preventivna zaštita. Ako se problem pojavi on se ne može rešiti ni skupim preparatima. Nisu zaštitne mere samo pesticidi i prskanje, tu ima dosta toga od mera što se može prvo uraditi. To su pre svega agrotehničke mere, poput obrade zemljišta, izbor kvalitetnih i otpornih sorti. Sve ove preventivne mere daju dobru osnovu da se smanji uticaj patogena i zbog toga insistiramo na njima."

Birajte zdrave i kvalitetne sadnice

Ono na šta budući voćari treba da obrate pažnju je i da kupuju kvalitetne i zdrave sadnice. Poljoprivredno stručna savetodavna služba (PSSS) već drugu godinu za redom obavlja i kontrolu sadnog materijala. Svega šest rasadnika ima na području Kolubarskog okruga. U pet rasadnika je samo koštičavo voće, u dva je pored koštičavog i jabučasto voće i samo jedan rasadničar ima sadnice maline.

"Ono što smo mogli da vidimo na terenu je da voćari koji se bave rasadničarstvom, štite svoje sadnice i od ekonomski štetnih organizama, najviše smo viđali pojavu grinja jer je vreme pogodovalo njihovom razvoju, ali i od karantinskih bolesti kao što je šarka šljive, ali tu nije bilo većih problema i zaista se voćari trude da ispoštuju savete i da zaštite sadnice kako bi mogli da ih prodaju", kaže Jankovićeva. 

Povedite računa od koga kupujete sadnice voća

PSSS ima obavezu da pored ekonomskih štetočina, koje su stalno prisutne, prati i karantinske, kako bi se znalo šta ulazi na područje Kolubarskog okruga. To je veoma važno kako bi se na vreme reagovalo i da se ne dozvoli širenje patogena i štetočina.


Foto prilog


Tagovi

Jesenja zaštita Zaštita voćnjaka Vesna Janković Plavo prskanje Preventivna zaštita od patogena Šarka šljive Grinje Sertifikovane sadnice


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.